FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu


Zdrowe parówki dla dzieci- bez glutaminianu i fosforanów Skiba

Parówki występują w wielu odmianach i smakach. Dzieciom na ogół smakują miękkie wędliny, dlatego parówki to ich ulubione danie. Dorośli chętnie jadają takie kiełbasy, jako składnik pożywnych dań lub jako przekąska dla osób będących w ciągłym ruchu. W ofercie Zakładów Mięsnych SKIBA pojawiły się „parówki na 6” szczególnie polecane dzieciom. To parówki o wysokiej mięsności, bo zawierają aż 90 % mięsa oraz cenne witaminy i składniki odżywcze. Dodatkowo są to parówki bez fosforanów, bez glutaminianu i są wzbogacone kwasami omega 3 i 6, które poprawiają pamięć i odporność.

Jest to produkt po którego się wraca…. I nigdy się nie zapomina! Spełnia oczekiwania nawet najbardziej wymagających konsumentów. Dlaczego warto je kupić? Jest co najmniej 6 powodów…

1. WYSOKA MIĘSNOŚĆ

Jedzenie mięsa dostarcza wielu korzyści naszemu organizmowi, gdyż zawiera składniki odżywcze mające pozytywne właściwości…..

Im więcej mięsa zawiera parówka tym więcej w niej cennych minerałów takich jak:

•        Białko, które jest niezbędnym składnikiem każdej żywej komórki, uczestniczy we wszystkich procesach życiowych, jest drugim, po wodzie, podstawowym składnikiem organizmów żywych.

•        Wapń, który odgrywa kluczową rolę w prawidłowym rozwoju i wzrastaniu kości

•        Cynk, który kontroluje przebieg procesów życiowych

•        Żelazo, które bierze udział w syntezie hemoglobin


Oraz witaminy takie jak:

Witamina B1, która potrzebna jest do prawidłowej przemiany węglowodanów, oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Witamina PP (niacyna), która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu, układu nerwowego oraz do tworzenia przez organizm niektórych hormonów.

Witamina B12, która jest niezbędna dla wszystkich komórek organizmu człowieka. Uczestniczy w tworzeniu DNA i w przemianie węglowodanowej i tłuszczowej.

2. Wyjątkowy smak

Dzięki temu, że udało się uzyskać wysoką mięsność nie tracąc przy tym konsystencji parówki Zakłady Mięsne SKIBA obaliły mit, który mówi o tym, że nie ma wysokojakościowych parówek. Wędzenie  drzewem bukowym, oraz doskonale skomponowana mieszanka przypraw naturalnych sprawiła, że parówka ma niepowtarzalny smak. Są szczególnie polecane dzieciom w wieku szkolnym i przedszkolnym. Po przeprowadzeniu licznych degustacji dla dzieci jak i dorosłych jesteśmy pewni, że to właśnie na ten smak wszyscy czekali. Cieszymy się, że jesteśmy już gotowi wprowadzić je na rynek.

3. Bez fosforanów

Od wielu lat w przemyśle mięsnym stosuje się fosforany jako dodatek funkcjonalny do przetworzonych produktów. W ostatnich latach zanotowano 1000 razy większe spożycie fosforu w diecie przeciętnej dorosłej osoby w porównaniu do lat 90-tych. Uczeni znaleźli dowody, które potwierdziły hipotezę, że nadmiar fosforanów szkodzi zdrowiu. Mogą powodować ostrą atrofię mięśni i skóry, chorobę nerek, zwapnienie układu krążenia, jak i  rozwój nowotworów. Przyśpieszają również procesy starzenia się, oraz uniemożliwiają przyswajanie wapnia, które szczególnie istotne jest w diecie dzieci.

4. Bez glutaminianu

Glutaminian sodu to organiczny związek chemiczny, sól sodowa kwasu glutaminowego, coraz częściej stosowany w produktach żywnościowych, kryjący się pod oznaczeniem kodowym E 621. Niestety mało, która parówka nie posiada owego składnika.

 Dlaczego „niestety”?

• powoduje niekorzystny wpływ na przewodnictwo nerwowo mięśniowe! Substancja ta uznawana jest za przyczynę tzw. „syndromu chińskiej restauracji” choroby związanej z nadmiernym spożyciem glutaminianu i nadwrażliwością na niego. Objawy to zawroty głowy, palpitacje serca, nadmierną potliwość, uczucie niepokoju.

• Kolejni badacze udowodnili, iż glutaminian wpływa niekorzystnie na układ limbiczny powodując sztuczny apetyt, nadmierne pocenie się, reakcje stresowe jak bóle żołądka, podwyższone ciśnienie krwi, kołatanie serca oraz migreny. Percepcja zmysłowa oraz zdolność uczenia się i koncentracji po konsumpcji glutaminianu jest wyraźnie ograniczona przez kilka godzin. U alergików glutaminian może wywołać atak epileptyczny a nawet paraliż układu oddechowego.

• Glutaminian jest także szkodliwy dla oczu. Ten fakt potwierdzili naukowcy z Uniwersytetu Hirosaki w Japonii (Prof. Dr. Hiroshi Ohguro) według gazety New Scientist.

5. Bez osłonki

Jako, że z myślą o dzieciach stworzyliśmy „Parówki na 6” wiemy, że zdejmowanie osłonki jest dość kłopotliwe, dlatego pakujemy je bez. Dzięki temu dzieci same bez problemu podgrzeją je, zaoszczędzając tym samym swój cenny czas.

6. Wzbogacone kwasami Omega 3 i 6,  które poprawiają pamięć i odporność

Ale nie tylko…..

•mają pozytywny wpływ na krążenie krwi

•zwiększają poziom serotoniny wpływającej pozytywnie na samopoczucie,

•łagodzą zaburzenia ukrwienia,

•pomagają zapobiegać trombocytopenii

•zmniejszają krzepliwość krwi przy jednoczesnym obniżaniu nadciśnienia,

•zmniejszają ryzyko arytmii

•pomagają zapobiegać zawałom serca,

•stabilizują podwyższone ciśnienie tętnicze,

•przywracają równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu,

•sprzyjają likwidacji przewlekłych stanów zapalnych,

•podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu HDL,

•obniżają ryzyko choroby nowotworowej,

•redukują dolegliwości chorób dróg oddechowych (m.in. w astmie),

•chronią przed chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy,

•ujędrniają skórę i wygładzają zmarszczki,

•są niezbędne w prawidłowym rozwoju dzieci,

•łagodzą bóle reumatyczne,

Jest to produkt, który świetnie nadaje się do sprzedaży hurtowej i detalicznej. Szczegółowe informacje o parówkach dostępne są pod numerem 52 39 65 600, 52 39 65 621.

 

Więcej informacji o innych produktach Zakładów Mięsnych Skiba klikając tutaj.

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.