Artykuły w kategorii: Mięso i wędliny: lokalne, regionalne, tradycyjne
Fot. Pixabay.com
Kulinarne Mazowsze: kurpiowska puszcza i królewski stół
Tak w dużym uproszczeniu można określić schemat tradycji kulinarnych Mazowsza. Choć puszcza to nie tylko Kurpie, a Warszawa to nie tylko zamek, ale także mieszczanie....
W zgodzie z naturą i tradycją
Wspaniale pachnie, znakomicie smakuje, posiada przepiękną wiśniowo-brązową barwę a do tego jest wyrobem pierwszej klasy. Czyż można chcieć czegoś więcej?
Kiełbasa ta jest wyrobem sztandarowym i wynikiem kunsztu masarzy oraz tradycyjnych rece...
Mięso z kaczki – domena restauracji!
Polskie kaczki hodowlane były jeszcze do niedawna ptakami wędrownymi. W większości bowiem odlatywały na eksport. Ta sytuacja powoli się zmienia i coraz więcej kaczek pozostaje w kraju. Jest to w dużym stopniu zasługa restauracji (...
Święta z TRADYCYJNYMI wędlinami
Czas świątecznych spotkań to również powrót do starych, tradycyjnych receptur. Czyli do wyjątkowego zestawu potraw, które zarezerwowane są tylko na czas grudniowego ucztowania. Kolacja wigilijna naturalnie postna, ale kolej...
Małopolski tygiel potraw
O kuchni małopolskiej, zwanej tez tradycyjnie kuchnią galicyjską, można opowiadać w nieskończoność. Kolorytu dodaje fakt, że region ten nigdy nie był w takim stopniu zwarty i odrębny, jak np. Wielkopolska czy Mazowsze. Dlatego też tradycyj...
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Eksperci z branży spożywczej potwierdzili najwyższą jakość kolejnych wyrobów z oferty Zakładu Przetwórstwa Mięsnego HAŃDEREK! Schab Tradycyjny i Szynka Polska zdobyły certyfikaty jako...
Zdj. Kiełbasa swojka - Drąg s.c.
Określenie swojski przywodzi na myśl bliskie każdemu człowiekowi tradycyjne, pyszne smaki, znane od dzieciństwa. Dlatego produkty swojskie powinny być produkowane z naturalnych składników oraz w zgodzie z tradycyjnym...
Kuchnia śląska nie tylko dla górników…
…Choć trzeba przyznać, że tradycyjne potrawy śląskie miały przede wszystkim zapewnić siłę do pracy pod ziemią. Były więc sycące, ale były też smaczne, aby górnik mógł w dobry...
Jednym z uczestników konkursu czerwcowej edycji badania rynku-Perły Rynku 2017 roku byli DOBROWOLSCY Sp. z o.o.
Celem konkursu było wyłonienie najlepiej przyjętych przez rynek nowości FMCG. Do konkursu Dobrowolscy zgłosili trzy produkty: Wiejską z Wadowic, ...
Festiwal Kunsztu Masarskiego
Oryginalne Produkty Mięsne czyli lokalnie, regionalnie i tradycyjnie
Przemierzamy całą Polskę w poszukiwaniu tego, co najlepsze!
Festiwal Kunsztu Masarskiego i Kulinarnego to nowa inicjatywa portalu FirmyMiesne.pl, która ...
Opublikowany: 08.05.2017
Kategorie:
Artykuły,
Mięso i wędliny: lokalne, regionalne, tradycyjne,
dolnośląskie,
kujawsko-pomorskie,
lubelskie,
lubuskie,
łódzkie,
małopolskie,
mazowieckie,
opolskie,
podkarpackie,
podlaskie,
pomorskie,
śląskie,
świętokrzyskie,
warmińsko-mazurskie,
wielkopolskie,
zachodniopomorskie,
Etykiety:
wędliny,