FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu


Artykuły w kategorii: Wiadomości

Chiny kupują żywiec wołowy i świnie w Rumunii

Chiny podpisały dwie umowy z Rumunią na dostawy 500 tys. sztuk bydła oraz 3 mln świń w najbliższych kilku latach, podaje FAMMU/FAPA. Wiadomo także, że Chińczycy zainteresowani są zakupem każdej ilości towaru, również innych gatunków mięsa, głównie mięsa owc...
Opublikowany: 16.12.2013 Kategorie: Wiadomości, Etykiety: mięso, mięso wieprzowe, mięso wołowe,

FAO -nieznaczny spadek indeksu cen żywności w listopadzie br....

W listopadzie br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 206,3 pkt, obniżając się w stosunku do zmienionego indeksu z października o 0,2%, podaje FAMMU/FAPA. W skali roku poziom cen był o 4,4% niższy. W listopadzie br. potaniał głównie cukier (-5,4%), a także ...
Opublikowany: 16.12.2013 Kategorie: Wiadomości, Etykiety: mięso, baranina, mięso wieprzowe, mięso wołowe,

Badanie mięsa i organów zwierzyny łownej

Mięso i organy zwierzyny łownej bada sie wizualnie, a jeśli potrzeba obmacuje się je  i  nacina. Jeśli rezultaty badania nie są wystarczające do oceny jakości higienicznej, przeprowadza sie odpowiednie badania laboratoryjne. Przy badaniu mięsa i organów zwier...
Opublikowany: 16.12.2013 Kategorie: Wiadomości, Etykiety: mięso, dziczyzna,

Krajowe ceny zbytu mięsa od 25 listopada do 1 grudnia 2013

Krajowe ceny zbytu mięsa W dniach 25.11-01.12.2013 r. średnia cena zbytu półtusz wieprzowych ukształtowała się na poziomie 7,61 zł/kg wobec 7,63 zł/kg tydzień wcześniej podaje ARR. Cena ta była o blisko 5% niższa niż przed miesiącem oraz niż rok wcześniej.   K...
Opublikowany: 13.12.2013 Kategorie: Wiadomości, Etykiety: wieprzowina, wołowina, drób,

Obróbka zwierzyny łownej przed badaniem

Odstrzeloną zwierzynę łowną zgłasza się organowi właściwemu w celu zbadania w terminie 12 godzin od momentu odstrzału. Grubej zwierzynie łownej (jeleniom, sarnom, dzikom i in.) natychmiast po odstrzale należy wyjąć organy wewnętrzne. Serce, płuca, wątroba, i nerki zapakowane w ...
Opublikowany: 12.12.2013 Kategorie: Wiadomości, Komunikaty, Etykiety: mięso, dziczyzna,

Ptasia grypa o niskiej zjadliwości w Niemczech i Holandii, cho...

Jak podaje FAMMU /FAPA w dn. 2 grudnia 2013 r. holenderskie ministerstwo rolnictwa zgłosiło do Światowej Organizacji ds. zdrowia zwierząt (OIE) ognisko ptasiej grypy o niskiej zjadliwości (H5N3) na ferie drobiu w Groningen, w północno-wschodniej części kraju. Zlikwidowan...
Opublikowany: 12.12.2013 Kategorie: Wiadomości, Etykiety: mięso, mięso drobiowe,

Rumunia wznowi eksport wieprzowiny do UE

Według krajowych służb weterynaryjnych, Rumunia będzie mogła od 1 stycznia 2014 r. eksportować wieprzowinę do UE, podaje FAMMU/FAPA. Wysyłki rumuńskiego żywca i mięsa wieprzowego na rynek unijny były wstrzymane od 2003 r. ze względu na klasyczny pomór świń. Ostatnie przy...
Opublikowany: 12.12.2013 Kategorie: Wiadomości, Etykiety: mięso, mięso wieprzowe,

Argentyna - wzrost produkcji oraz eksportu mięsa wołowego

Jak podaje FAMMU/FAPA w  październiku br. liczba ubijanego bydła w Argentynie (1,2 mln sztuk) osiągnęła najwyższy miesięczny poziom odnotowany od grudnia 2009 r. W pierwszych dziesięciu miesiącach 2013 r. Argentyńczycy ubili łącznie 10,6 mln sztuk tych zwierząt, tj. o 12% ...
Opublikowany: 11.12.2013 Kategorie: Wiadomości, Etykiety: mięso, mięso wołowe,

Wzrost importu mięsa owczego i koziego do Unii w okresie I-IX ...

W okresie pierwszych dziewięciu miesięcy 2013 r. import mięsa owczego i koziego (w tym żywca) do Unii zwiększył się o 11,1%, i wyniósł około 172 tys. ton, podaje FAMMU/FAPA. Tradycyjnie największy udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia (148,3...
Opublikowany: 11.12.2013 Kategorie: Wiadomości, Etykiety: mięso, baranina, jagnięcina,

Mięso "Cordero Segureno" w rejestrze chronionych nazw pochodze...

W dniu 4 grudnia br. ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji UE nr 1242/2013 rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę „Cordero Segureño”, podaje FAMMU/FAPA. Jest to mięso uzyskiwane z jagniąt (sam...
Opublikowany: 10.12.2013 Kategorie: Wiadomości, Etykiety: mięso, baranina, jagnięcina,

Pierwsza 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 Ostatnia

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.