Artykuły w kategorii: Wiadomości handel i gastronomia
W kwietniu br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 151,8 pkt i wobec zmienionego indeksu
z marca wzrósł o 0,7% (1,1 pp.). Był to trzeci miesiąc z rzędu nieznacznego wzrostu cen żywności na świecie. W skali roku indeks FAO był jeszcze o 10% (16,6 pp.) niższ...
W dniach 25.04 – 1.05.2016 r. półtusze wieprzowe sprzedawano przeciętnie po 6,05 zł/kg wobec 6,04 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena zbytu tych półtusz była jednak o 3% niższa niż miesiąc wcześniej i o 5% niższa niż przed rokiem.
Źródło: ARR...
Indyki skupowano średnio po 5,31 zł/kg, o 1% taniej niż tydzień wcześniej i o 3% taniej niż przed miesiącem. Jednocześnie za żywiec indyczy w skupie płacono o 9,5% mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Źródło: ARR...
Końcem kwietnia średnia unijna cena bydła rzeźnego klasy R3 ukształtowała się na poziomie
364,08 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej i była zbliżona do notowanej tydzień wcześniej, ale o 5% niższa niż przed rokiem.
W Polsce w przeliczeniu na walutę unijną bydło rzeźne...
Za kurczęta brojlery w ostatnim tygodniu kwietnia 2016 r. zakłady drobiarskie płaciły przeciętnie
3,33 zł/kg, o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu. Cena skupu kurcząt była o 2% niższa niż miesiąc wcześniej, ale o 2% wyższa niż przed rokiem.
Źródło: ARR...
W dniach 25.04 – 1.05.2016 r. w Polsce za żywiec wołowy płacono przeciętnie 6,00 zł/kg, o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu. Cena zakupu tego gatunku żywca była jednak o 2% niższa niż miesiąc wcześniej i o 1% niższa niż w porównywalnym okresie 2015 r.
...
Pod koniec kwietnia 2016 r. krajowa cena trzody chlewnej klasy E wyrażona w walucie unijnej wyniosła 125,92 EUR/100 kg. Niższe niż w Polsce ceny odnotowano w 8 państwach UE, w tym:
w Belgii, Holandii, Hiszpanii, Danii i we Francji.
Źródło: ARR...
W UE świnie rzeźne klasy E (zgodnie z informacją Komisji Europejskiej) w ostatnim tygodniu kwietnia 2016 r. kupowano średnio po 128,29 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 1% drożej niż
w poprzednim tygodniu, ale o 11% taniej niż przed rokiem.
Źródł...
W dniach 25.04 – 1.05.2016 r. (według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) za żywiec wie-przowy zakłady mięsne płaciły dostawcom przeciętnie 4,15 zł/kg, o 1% więcej niż ty-dzień wcześniej. Żywiec ten był jednak o 2% tańszy niż przed miesiącem i o 5%...
Średnia krajowa cena cieląt o wadze od 60-100 kg uzyskana w transakcjach targowiskowych w okresie 25.04-1.05.2016r. wynosiła 11,41 zł/kg. W porównaniu do tygodnia poprzedniego cena spadła
o 0,4%.
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi...