Artykuły w kategorii: wołowina
Firma BLUTEX Sp. z o.o. to niewielka ubojnia zatrudniająca ok. 40 osób, istniejąca na runku od 2001 roku. Zasięg działalności firmy obejmuje takie województwa jak: wielkopolskie, lubuskie, dolnośląskie i kujawsko – pomorskie.
Zakład specjalizuje s...
Wołowina należy do mięs czerwonych, a jej walory smakowe znane są na całym świecie. Ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Różnorodność elementów wołowych pozyskanych z tuszy, daje możliwość przygotowania ciekawych potraw. Za mięsem wołowym przemawi...
Wołowina to mięso bardzo popularne na świecie. W Stanach Zjednoczonych króluje pod postacią steków, we Francji występuje jako wykwintne danie Chateaubriand, w Europie często gości na stołach w boeuf Strogonow czy też w austriackim geschnetzeltes (potrawka z cie...
Zgodnie z informacjami podanymi przez agencję ARC Rynek i Opinia w 2017 r. najczęściej wybieranym posiłkiem na mieście był kebab. Ze swoim wynikiem (40% wskazań respondentów) wyprzedził nawet rodzime dania kuchni polskiej (29%) oraz pizzę (23%). Wybierały go najczęści...
Kiedy odwiedza się sklepy małopowierzchniowe, często można usłyszeć, że w marketach są niskie ceny, mega promocje, generalnie narzekaniom nie ma końca.
Odpowiedź jest następująca, niewielkie sklepy powinny przede wszystkim dbać o jakość sprzedawanego mięsa i wędlin, kt&oac...
Fot. Pixabay.com
Kulinarne Mazowsze: kurpiowska puszcza i królewski stół
Tak w dużym uproszczeniu można określić schemat tradycji kulinarnych Mazowsza. Choć puszcza to nie tylko Kurpie, a Warszawa to nie tylko zamek, ale także mieszczanie....
Coraz częściej najważniejszym kryterium wyboru dostawcy mięsa jest jakość a niska cena, na szczęście, odchodzi do lamusa. Wielu producentów wędlin, handlowców i konsumentów jest dzisiaj świadomych siły, jaką daje produkt oparty na wysokiej klasie suro...
Opublikowany: 02.12.2017
Kategorie:
Artykuły,
Mięso i wędliny dla handlu i gastronomii,
cielęcina,
wieprzowina,
wołowina,
Zakłady mięsne,
rozbiór mięsa,
ubojnia,
Etykiety:
wieprzowina,
wołowina,
ubojnie,
Stek, jest potrawą ze smażonego lub grillowanego mięsa, krojonego w poprzek włókiem mięśniowych, głównie z górnej części tuszy wołowej. Stek może być wysmażony w zależności od preferencji i gustów smakowych – całkowicie, ...
Schłodzone ćwierci wołowe polskiej produkcji szczególnie polecane są zakładom przetwórstwa mięsnego do dalszego rozbioru na części kulinarne i późniejszej sprzedaży. Nadają się także do produkcji wędlin i dań gotowych takich jak kotlety, roladki...
Kebab to potrawa turecka, która cieszy się ogromnym zainteresowaniem również w Polsce. Zaczerpnięty został z kuchni orientalnej. Jest szybki w przygotowaniu, podaje się go w specjalnej bułce lub w placku lawasz z dodatkiem warzyw i sosów lub jako danie z...