W dniach 5 sierpnia – 1 września 2014r. terenowe organy Inspekcji Weterynaryjnej na terenie całej Polski przeprowadziły 366 kontroli w rzeźniach, 518 w zatwierdzonych zakładach przetwórstwa spożywczego, 21 w chłodniach składowych, 245 w punktach skupu zwierząt, 110 u pośredników w handlu zwierzętami, 251 środków transportu środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz 857 środków transportu zwierząt do 8h. Łącznie przeprowadzono 2368 kontroli, informuje Główny Inspektorat Weterynarii. Jednocześnie w wyniku prowadzonych w dniach 5 sierpnia– 1 września 2014r. kontroli ujawniono 24 prowadzone nielegalnie działalności. Przypadki te dotyczyły m. in.: produkcji środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, skupu zwierząt, składowania środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, wprowadzania do obrotu środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, pośrednictwa w obrocie zwierzętami, pośrednictwa w obrocie środkami spożywczymi pochodzenia zwierzęcego, transportu środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz transportu zwierząt. W związku z ujawnieniem nielegalnych działalności, w okresie 5 sierpnia– 1 września 2014r.: nałożono w drodze decyzji administracyjnej 8 kar pieniężnych na łączną sumę 11 350 zł (nałożenie 2 kolejnych jest w toku), 8 spraw przekazano do organów ścigania, 5 spraw przekazano do właściwych terytorialnie powiatowych lekarzy weterynarii, 1 sprawę zgłoszono do urzędu skarbowego.
W związku z powyższym w okresie 5 sierpnia– 1 września 2014r. łącznie:
- nałożono w drodze decyzji administracyjnej 33 kary pieniężne na łączną sumę 132 450 zł, nałożenie 28 kolejnych jest w toku;
- nałożono 56 mandatów na łączną kwotę 14 850 zł;
- 17 spraw przekazano do organów ścigania;
- wydano 22 decyzje administracyjne o zawieszeniu/zakazie działalności i/lub wykreśleniu z rejestru, wydanie 5 kolejnych jest w toku;
- w stosunku do 6 urzędowych lekarzy weterynarii uchylono wyznaczenie;
- 7 spraw przekazano właściwym terenowo powiatowym lekarzom weterynarii;
- 1 sprawę zgłoszono do urzędu skarbowego;
- wygenerowano 4 powiadomienia w systemie RASFF dotyczące:
1) obecności bakterii Salmonella w mięsie drobiowym,
2)obecności baterii Salmonella w drobiowym mięsie odkostnionym mechanicznie,
3)obecności baterii Listeria monocytogenes w łososiu wędzonym na zimno,
4)obecności oksytetracykliny w mięsie wołowym.