Sprawdź, czy możesz skorzystać z dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny

 

Agencja Rynku Rolnego informuje, że w dniu 6 marca br. zostało opublikowane Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2015/360 z dnia 5 marca 2015 r. wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat (Dz. Urz. UE L 62 z 6.3.2015, str.16), zgodnie z którym Przedsiębiorcy mogą składać wnioski o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny.  

 

W mechanizmie dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny mogą uczestniczyć Przedsiębiorcy, którzy:

 

1) mają siedzibę i są zarejestrowani na terenie Unii Europejskiej dla celów podatku VAT,

2) zapewniają chłodnię do przechowywania wieprzowiny na terenie Polski,

3)są wpisani do Centralnego Rejestru Przedsiębiorców w ARR.

 

W ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny przechowywane mogą być półtusze wieprzowe lub elementy powstałe z rozbioru półtusz wieprzowych, określone w załączniku do ww. rozporządzenia Komisji Europejskiej, przez okres 90, 120 lub 150 dni.

 

Warunkiem przystąpienia do mechanizmu jest:

 

1) rejestracja Przedsiębiorcy w Centralnym Rejestrze Przedsiębiorców prowadzonym przez ARR (dotyczy przedsiębiorców jeszcze nie zarejestrowanych), 

2) złożenie zabezpieczenia prawidłowego wykonania umowy w wysokości 20% wnioskowanej kwoty dopłaty, o którą ubiega się Przedsiębiorca,

3) złożenie wniosku o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny na formularzu udostępnionym przez Agencję. Wniosek może dotyczyć tylko jednego produktu tj. jednej z kategorii wymienionej w załączniku do ww. rozporządzenia KE.

 

Wnioski o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny należy przesłać na adres:

 

Agencja Rynku Rolnego,

00 – 400 Warszawa,

ul. Nowy Świat 6/12

 

lub złożyć bezpośrednio pod podanym powyżej adresem w Kancelarii Ogólnej ARR.

 

Do wniosku należy dołączyć niezbędną dokumentację określoną w „Warunkach udzielania dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny”.

 

Wnioski można składać od dnia 9 marca 2015 r.

Za datę złożenia wniosku uważa się datę jego wpływu do ARR.

 

Formularz rejestracyjny”, formularz wniosku o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny i dokumenty związane z realizacją mechanizmu oraz „Warunki udzielania dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny”, a także szczegółowe informacje o mechanizmie można uzyskać:

 

 

 

Źródło: Agencja Rynku Rolnego, marzec 2015 rok;