Dopłaty do przechowywania wołowiny

Zmniejszenie popytu na wołowinę z powodu ograniczeń wdrożonych przez państwa UEz powodu pandemii COVID-19 spowodowało znaczący spadek cen produktów wołowych. W celu poprawy trudnej sytuacji rynkowej Komisja Europejska uruchomiła mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania świeżego i schłodzonego mięsa z bydła w wieku ośmiu miesięcy lub więcej1. Od 7 maja br. można składać do KOWR wnioski o zawarcie umowy na dopłaty.

Do 20 maja br. do prywatnego przechowywania łącznie w UE zaoferowano 1 209 ton wołowiny z 9 krajów: z Polski (431 ton), Niderlandów(260 ton), Francji (180 ton), Austrii (110 ton),Hiszpanii (108 ton), Niemiec (40 ton), Włoch i Łotwy (po 30 ton) oraz Irlandii (20 ton)2.

 

Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/596 z dnia30 kwietnia 2020 

 

https://circabc.europa.eu/sd/a/aacdfe67-6e5e-4f84-8f3a- b61b10f38d42/PSA-covid19.pdf , data odczytu 25.05.2020 r.