Branża mięsna w czasie koronawirusa. Rozmowa z członkiem zarządu i menedżerem KAMIR - MAK Sp. z o.o. Januszem Pasternakiem - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Branża mięsna w czasie koronawirusa. Rozmowa z członkiem zarządu i menedżerem KAMIR - MAK Sp. z o.o. Januszem Pasternakiem

Remigiusz Zagraba: 4 marca 2020 r. pojawił się w Polsce pierwszy dodatni wynik koronawirusa SARS-CoV-2 z chińskiego Wuhanu, który wywołuje chorobę COVID-19. Jak branża mięsna zareagowała na tę pandemię ?

 


Janusz Pasternak: Niezależnie od tego, co dzieje się wokół nas ludzie muszą jeść, aby przeżyć, to jeden z podstawowych warunków. Warto podkreślić, że nie udowodniono, aby wirus, który się pojawił, przenosił się ze zwierząt na ludzi. Jednak cała ta sytuacja spowodowała, że tak naprawdę wszyscy, a w tym branża mięsna musiała zastosować restrykcje dotyczące kontaktów między ludźmi i ochronę osobistą człowieka. Punktem krytycznym dla każdego jest zachorowanie jednego z pracowników, bo wtedy kwarantanną trzeba objąć wszystkich, z którymi w ostatnich 14 dniach miał  kontakt, a to wielu firmom w konsekewncji grozi zamknięciem i zniszczeniem towaru. Aby tego uniknąć, wprowadzono zmiany tak, aby podzielić pracowników na grupy, i aby te grupy nie miały ze sobą kontaktu. Działy handlowe pracują zdalnie, na wiele placówek handlowych przedstawiciele firm nie mają wstępu - jedyny kontakt, to kontakt telefoniczny i doręczenie aktualnej oferty poprzez gazetkę handlową. Dodatkowo konieczne było wdrożenie indywidualnej ochrony dla pracowników m.in.: rękawiczki, maski, okulary, przyłbice, która obowiązuje do dzisiaj. Wprowadzony został też w większości firm mięsnych zakaz wstępu osób z zewnątrz. W praktyce sprowadza się to  do złożenia zamówienia telefonicznie, odbioru osobistego po wcześniejszym ustaleniu godziny  lub dowozu towaru do Klienta.

R.Z.:Które aspekty Pana zdaniem wpłynęły na znaczne podwyżki cen przede wszystkim mięsa drobiowego z kurczaka? W sklepach cena fileta z kurczaka przekraczała 25 zł za kilogram.

J.P.: Tak naprawdę pojawiły się dwa takie aspekty. Pierwszy z nich to wprowadzone przez rząd restrykcje wobec obywateli m.in. zakaz opuszczania miejsca zamieszkania (możemy to robić tylko w szczególnych przypadkach). I drugi to reakcja na te restrykcje społeczeństwa , które masowo zaczęło wykupywać mięso i drób w sklepach. Te dwa czynniki spowodowały ogromny i moim zdaniem nieuzasadniony wzrost cen mięsa i drobiu praktycznie z dnia na dzień nawet do 40%, największe podwyżki dotyczyły właśnie mięsa z kurczka.


R.Z.: Święta Wielkanocne to dla branży mięsnej czas wzmożonej pracy, wielu dostaw i znaczący wzrost sprzedaży. Jak opisałby Pan tegoroczne dostawy świąteczne, które odbywały się w szczególnych warunkach, kiedy szaleje groźny wirus?


J.P.: Tak to prawda, o ile święta Bożego Narodzenia to czas prezentów, to Wielkanoc kojarzy nam się z tradycją, czyli koszykiem ze święconką. My czasem określamy je jako święta właśnie wędliniarskie. Tak jak napisałem wcześniej,  robimy wszystko, co w naszej mocy, aby dostawy były jak najbezpieczniejsze dla naszych pracowników i klientów. Zdajemy sobie sprawę, jak ważnym ogniwem jesteśmy. I że w tym tak trudnym okresie społeczeństwo nas potrzebuje, bo musi mieć zagwarantowane bezpieczne zakupy żywności.

R.Z.: Co obecnie dzieje się w branży mięsnej, czy są jakieś obszary, które Pana niepokoją?


J.P.: Poprzez restrykcję wprowadzone przez rząd m.in. zamkniecie gastronomii, galerii handlowych ze stoiskami z tradycyjną żywnością tzw. wyspami, szeroko pojętego cateringu spadła bardzo mocno sprzedaż i pojawiły się w tych firmach problemy finansowe, a co za tym idzie brak płatności z ich strony. To w sposób bezpośredni prowadzi do mocnego zachwiania gospodarki finansowej w firmach i do bankructwa niektórych z nich. Już pojawiają się apele zakładów o skrócenie terminów płatności.
Poza tym najgorsza rzecz to niewiadoma co się stanie jutro. Tak naprawdę nikt z nas nie wie, w którą stronę to wszystko pójdzie . Nie mamy żadnej przewidywalności i to powoduje, że nic nie możemy zaplanować. Wielu firmom, nie tylko z naszej branży potrzebne jest realne wsparcie państwa, bez zbędnej biurokracji tak, abyśmy mogli ratować naszą gospodarkę.

R.Z.: Polski rząd wprowadza różne rozwiązania w obszarach społecznych i ekonomicznych, które z nich ocenia Pan dobrze, a które nie sprawdzają się w obecnych realiach i czy Pana zdaniem pomoc dla firm mięsnych jest wystarczająca ?
 

J.P.: Polski rząd wprowadził szereg moim zdaniem potrzebnych działań, aby ograniczyć rozprzestrzenianie się wirusa w Polsce — opierając się, na ustawie, przygotowanej przez poprzedni rząd PO-PSL. Obawiam się tylko, że zostały one wprowadzone zbyt późno. Kiedy opozycja alarmowała o podjęcie działań przez rządzących, przedsatwiciele rządu mówili ,że sieją panikę. Zamknięto nas w domach, zamiast zamknąć granicę,a  przede wszystkim nie zadbano o służbę zdrowia, o środki ochrony indywidualnej dla  jej pracowników. Dzisiaj nasza gospodarka potrzebuje mocnego wsparcia państwa, aby ją ratować. I co robi rząd? Szykuje tarczę antykryzysową, która okazuje się tak naprawdę biurokratyczną, papierową tarczą, która oprócz populistycznych haseł zawiera masę warunków, które mało kto będzie w stanie spełnić, by uzyskać pomoc. Rząd nawet nie pochyla się nad konkretnymi propozycjami opozycji, które realnie pomogłyby polskim firmom np.  zwolnienie z ZUS nie tylko samozatrudnionych, ale także małych i średnich firm. Moim zdaniem na razie nie ma żadnej realnej pomocy, jeszcze żaden przedsiębiorca nie otrzymał ani złotówki, rząd tak proceduje te przepisy, że w każdym przygotowanym pakiecie usiłuje zmieniać kodeks wyborczy, łamiąc konstytucje, czym doprowadza do przepychanek w Sejmie i Senacie, nie bacząc na realne potrzeby gospodarki i przedkładając swoje dobro polityczne ponad wszystko. Dzisiaj powinniśmy mieć stan klęski żywiołowej, której rządzący się boją, bo za wszelką cenę chcą przeprowadzić niedemokratyczne, niepowszechne, nietajne wybory w maju, narażając tym samym całe społeczeństwo na zarażenie się wirusem.


Autor: R.Z.
  • Filo-Zagraba Anna: 2020-05-20 21:47:10
    test111
  • Filo-Zagraba Anna: 2020-05-20 21:33:37
    test

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.