Dobre jedzenie zbliża ludzi i tworzy atmosferę wspólnoty. Nieustannie wzrasta świadomość konsumentów a jedzenie ma niezmiennie ważne znaczenie w życiu społecznym i kulturowym. Śląsk znany szczególnie z bogatych złóż węgla kamiennego wydobywanych od połowy XVII wieku, dzięki wysoko rozwiniętemu przemysłowi uznawany jest za jeden z głównych ośrodków górniczych w Europie. Region posiada charakterystyczną tradycję kulinarną. Jest ona nieodłącznym elementem polskiego dziedzictwa kulturowego. Gdzie wspólny posiłek tam nie tylko konsumpcja pokarmu, ale także dzielenie się radością i przyjaźnią. Ślązacy, znani z gotowości do ciężkiej pracy w kopalniach, zawsze zdawali sobie sprawę, że nie można wyjść z domu bez solidnego posiłku. Lokalne produkty oraz przekazywana z pokolenia na pokolenie receptura ich przygotowania oferują niepowtarzalne kompozycje smaków.
Instytut Europejskiego Biznesu w lutym 2024 roku przeanalizował wyniki finansowe 200 tysięcy polskich przedsiębiorstw, 1025 firm przemysłu spożywczego, których wartość rynkowa w grudniu 2023 roku była wyższa niż 10 mln złotych uzyskało tytuł Brylantu Polskiej Gospodarki 2023. Tytułami Brylantu Polskiej Gospodarki 2023 oraz Wielkiego Modernizatora 2023 uhonorowano cenioną przez polskich konsumentów firmę Konsorcjum Mięsne Okrasa, należącą do Grupy Południe Sp. z o.o. z Katowic.
W październiku 1990 roku Witold Gaik otworzył w Najdziszowie „Prywatny Zakład Mięsny Gaik”. Odpowiadając na zapotrzebowanie wymagającego regionalnego konsumenta firma rozpoczęła dynamiczny rozwój. Sieć sklepów Gaik, w 2005 roku przemianowano na „Produkcja Mięsa i Wędlin u Witka” sp. z o.o. dysponowała dwudziestoma sklepami. Zaledwie pięć lat później, w 2010 roku otwarto w Siemianowicach Śląskich pierwszy sklep pod szyldem „Świeżyzna”. Po kolejnych trzech latach w 2013 roku, sklepów było już sześćdziesiąt pięć. Po przejęciu firmy JAF z Pilicy, razem z jej stu dwudziestoma sklepami, utworzono Konsorcjum Mięsne Okrasa Grupa Południe Sp. z o.o.. Nazwy sieci sklepów ujednolicono i tak sieć sklepów „Świeżyzna” rozrosła się do stu osiemdziesięciu. W marcu 2017 roku Produkcja Mięsa i Wędlin u Witka sp. z o.o. zmieniła nazwę na WTG Holding sp. z o.o.. Do roku 2021 roku szyld „Świeżyzna” nosiło już ponad 200 sklepów.
„Nie ma nic bardziej smakowitego niż wędliny, które produkujemy od 33 lat, opierając się na tradycyjnych recepturach i z pasją tworząc niepowtarzalne smaki.”
W swojej przeszło trzydziestoletniej historii Konsorcjum Mięsne Okrasa Grupa Południe Spółka z o.o. i spółka WTG Holding Spółka z o.o. kontynuują tradycję sztuki wędliniarskiej. Oba zakłady produkcyjne skupiają się na rozwoju i ekspansji z wielkim oddaniem angażując się w produkcję najwyższej jakości wyrobów mięsnych i wędlin. Stawiając ogromny nacisk na wysoką jakość starannie selekcjonowanego mięsa i troską o popularyzację produktów regionalnych nieustannie dopracowują receptury. Stosując tradycyjne metody wędzenia indywidualnie podchodzą do każdego regionu handlowego. Kreując właściwą ofertę dla klientów z różnych obszarów i różnych smaków. Wieloletnie doświadczenie zatrudnionych w firmie technologów satysfakcjonuje każdego klienta który zawsze wychodzi zadowolony ze sklepów „Świeżyzna”. W ofercie klient znajdzie szeroki wybór wędlin. Od klasycznych, wiejskich aż po wyjątkowe propozycje dla smakoszy. Każda z wędlin jest połączeniem kunsztu i pasji, co czyni je prawdziwą ucztą dla podniebienia. Wszystkie produkty wyróżniają się najwyższą jakością, co potwierdzają liczni zadowoleni konsumenci. Dbałość o zachowanie chronionych od wielu lat receptur łączy się z zachowaniem odpowiednich standardów dlatego konsorcjum korzysta z licznych szkoleń i procedur dostosowujących do aktualnie stosowanych norm. Wprowadzenie nowej linii technologicznej w 2023 roku umożliwiło ekspansję na nowe rynki, a konserwy marki zdobyły uznanie klientów.
„Nie chcemy karmić Polaków tym co jest tanie ale naprawdę dobre, tradycyjne i zdrowe. Taką świadomość budujemy. Mimo ciężkiego rynku Polacy to chyba doceniają bo nadal się utrzymujemy.”
Pomimo przytłoczenia Polskiego rynku spożywczego przez zagraniczne sieci handlowe oba Zakłady stoją na stanowisku że należy bronić zarówno tradycji polskich wyrobów, polskich producentów, podkreślać ich uznaną renomę i wieloletnie doświadczenie. Stać na straży własnej sieci handlowej, własnej marki. Doceniać przede wszystkim rodzimych przedsiębiorców i ograniczać możliwość nierównej konkurencji cen.
Stąd już teraz kierując się pozytywnym myśleniem i dobrą energią całego zespołu rozpoczęliśmy z przytupem sezon grillowy wprowadzając nowy asortyment pod nazwą DON VITO!
To jest smaczne kiełbasy grillowe DON VITO, ślimaki grillowe DON VITO, karczki w marynatach. Po prostu PRIMA SORT .
Życzymy smacznego i zapraszamy na nasze social media :
www.swiezyzna.pl; swiezyznaofficial;
Drodzy Klienci !
Z dumą przekazujemy Wam informacje, iż 16 maja br. w Warszawie Minister Rolnictwa Czesław Siekierski z okazji obchodów 56. Dni Przemysłu Mięsnego pn. „Perspektywy wędzarnictwa w Polsce”, których Organizatorem byl Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego – Państwowy Instytut Badawczy (IBPRS-PIB) z Warszawy wyróżnił nasz Zakład wręczajac nam Dyplom za udział w Konkursie Produkty najwyższej jakości 2024" dla naszych dwóch konserw "Szlagierowej i Przebojowej". Naszymi dumnymi przedstawicielami w tym wydarzeniu byli Pani Dyrektor Lidia Szlachta i Dyrektor Paweł Widera, który odbierał wyróżnienie.
Dziękujemy i na tym się nie zatrzymujemy!
fot. WTG Holding