FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Komentarze do artykułu: Wołowina na steki - czyli o wołowinie sezonowanej, dojrzewającej

  • Wołowina dojrzewająca: 2014-12-22 12:50:35
    Metody sezonowania są różne. Tak na prawdę jeśli mięso jest dobrej jakości możemy je sezonować jeśli jest złej jakości możemy sezonować milion lat a i tak otrzymamy beznadziejny smak i twardego kapcia. A więc żeby mięso było dobre musimy mieć odpowiednią rasę, musimy mieć odpowiedni wiek zwierzęcia przy uboju, odpowiednie otłuszczenie, odpowiednie Ph przed ubojem (bardzo ważne). Dojrzewanie na sucho przez wiele miesięcy ma sens dla starych mocno otłuszczonych krów gdzie musi bardzo długo kruszeć, w przypadku młodej wołowiny takiej jak np certyfikowane (ukryta reklama) dojrzewanie w warunkach próżniowych (workach vacum) okres min. 9 dni zdecydowanie wystarcza żeby otrzymać kruchą i bardzo soczystą delikatną wołowinkę. Ten proces technologiczny jest powszechnie stosowany na wyspach brytyjskich. Do tego dochodzi różnica między różnymi elementami jak nie trudno się domyślić elementy bardziej delikatne wymagają znacznie krótszego czasu niż te twardsze.
  • tester: 2014-01-14 11:12:10
    Masz dwa rodzaje sezonowania - na sucho to to o czym piszesz - mieso traci wodę(paruje) a smak się zagęszcza. Z 1kg mięsa świeżego tracisz jakies 20% wagi czyli zostaje 0.8kg. Drugim sposobem jest sezonowanie na mokro gdzie mięso kruszeje we własnym sosie - nie ma strat na wadze. Ktory sposob jest lepszy? Probowalem obu, dla mnie mieso sezonowane na sucho bije na glowe to sezonowane na mokro - ze wzgledu na intensyfikacje smaku.
  • Kasia Leśny: 2014-01-06 19:23:25
    Oglądałam program o sezonowaniu wołowiny na steki przez znanych kucharzy. Nikt z nich nie umieszczał mięsa w plastikowej folii, wręcz przeciwnie, mięso było wieszane w odpowiednich pomieszczeniach w nic nie zawinięte, miedzy innymi dlatego, by nieco wyschło. Czasem na jego wierzchniej stronie pojawiała się pleśń, która była usuwana. Mięso dojrzewało do 6 tygodni... Chciałam spytać, czy to jest dobre dla mięsa, że dojrzewa w "sosie własnym" nie przesychając?
  • K.Seredyn: 2012-06-04 13:15:04
    Konsumowałem steki z anytrykotu - moja ocena: miękka, delikatna, soczysta i pełna wyjątkowego smaku typowego tylko dla wolowiny. Gorąco polecam po uprzednim kontakcie z producentem.

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.