Niemiecka kiełbasa w rejestrze chronionych oznaczeń - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Niemiecka kiełbasa w rejestrze chronionych oznaczeń

W dn. 17 maja br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 452/2013 rejestrujące w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę niemieckiej kiełbasy „Eichsfelder Feldgieker/Eichsfelder Feldkieker”.

Jest to półtwarda, surowa kiełbasa wytwarzana z mięsa wieprzowego o typowym, delikatnie kwaśnym smaku. Metoda produkcji tej kiełbasy polega na przetwarzaniu ciepłego mięsa – maksymalnie cztery godziny po uboju – co pozwala na uzyskanie wyjątkowej jakości produktu końcowego. Przy produkcji dodaje się typowe przyprawy (sól, pieprz, często kolendrę) i pakuje w osłonki kształcie pęcherza. Do wytworzenia kiełbasy z Eichsfelder wykorzystuje się wyłącznie najlepsze, twarde kawałki mięsa pochodzącego ze świń o wydłużonym okresie tuczenia i o masie tuszy ciepłej przynajmniej 130 kg W celu uzyskania tak wysokich mas tuszy wykorzystuje się krzyżówki rdzennych ras o dużej odporności na stres. Wszystkie etapy produkcji kiełbasy odbywają się na obszarze geograficznym Eichsfelder – czyli w regionie położonym w środkowej części Niemiec, obejmującym kilka krajów związkowych, o wielowiekowej tradycji wytwarzania. Obszar ten odróżnia się od pobliskich
regionów rodzajem gleb oraz klimatem.


Źródło: FAMMU/FAPA

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.