Portugalska kiełbasa w rejestrze nazw chronionych - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Portugalska kiełbasa w rejestrze nazw chronionych

W dn. 2 marca br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE)
z dn. 19 lutego 2016 r. wpisujące do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę portugalskiej kiełbasy wędzonej Alheira de Mirandela. Do jej produkcji wykorzystuje się całe tusze wieprzowe i drobiowe, z wyjątkiem wnętrzności. Osłonki pochodzą z naturalnych, solonych jelit wołowych. Kiełbasa ta różni się od innych lekko wędzonym aromatem i smakiem, nutą czosnku, intensywną nutą świeżych oliwek pochodzącą z wykorzystywanej pikantno-owocowej oliwy z oliwek. Konsystencja farszu jest niejednorodna, wyraźnie widoczne są w nim cząstki mięsa. Farsz zawiera regionalny chleb 
pszenny, wyrabiany i wypiekany specjalnie do wykorzystania w Alheira de Mirandela. Proces produkcji tego chleba jest otoczony tajemnicą i nie zmienił się od wielu pokoleń piekarzy.
Do specyfiki produktu przyczynia się również aromatyczny bulion mięsny zwany „calda”, 
wykorzystywany do nasączania chleba. Wędzenie i dojrzewanie kiełbasy trwa ok. 8 dni. Obszar geograficzny produkcji jest ograniczony do gminy Mirandela. Alheira de Mirandela od dawna należy do najpopularniejszych kiełbas w regionie.

 

Źródło: FAMMU/FAPA

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.