Technologia płynnego wędzenia
Od wielu lat na rynek polski powoli i systematycznie powraca znana już technologia płynnego wędzenia. Ten polski wynalazek po latach zapomnienia wraca do łask technologów w wielu zakładach przemysłowych. Pozwala on zaoszczędzić wiele czasu i pieniędzy, a także uzyskać dużą powtarzalność produktu finalnego. Można go stosować do wyrobów surowych, parzonych, ryb, serów, pieczywa i wielu podobnych. Firma nasza już od wielu lat zaangażowana jest w proces wdrażania technologii płynnego wędzenia. Od lat współpracujemy z czołowymi producentami dymów i mieszanin koloryzujących.
Posiadamy własną technologię na dostarczenie i rozprowadzenie preparatu dymowego w komorze wędzarniczo-parzelnej. Pozwala ona na osiągnięcie wyników dotychczas niedostępnych dla innych producentów urządzeń. Stosując naszą metodę atomizacji w istniejących komorach, jesteśmy w stanie zaoszczędzić od 0,5 do 2,5 % na ubytku wsadu liczonym na ciepłym produkcie, w stosunku do tradycyjnego wędzenia.
Dodatkowym atutem dostosowania tej metody jest pozbycie się w cyklu produkcyjnym dymów, smół, popiołów i uciążliwego mycia komór wędzarniczych. Urządzenia i system podawania płynnego dymu proponowanego przez nas są kompaktowe i zwarte w swej budowie i wprowadzają minimalne zmiany w konstrukcji komory. Zapraszamy do zapoznania się z naszą technologią płynnego wędzenia.