Nowości Produktowe
Wiosenne nowości od Hańderka: specjalna oferta zapiekanych wędlin i mięs
Biodrówka zapiekana – dobry wybór nie tylko na kanapki.
Tradycyjne wędliny od Hańderka w nowoczesnym wydaniu
Czy tradycyjna polska kuchnia musi być powtarzalna? Oczywiście, że nie! Tradycyjne sposoby przygotowywania mięs nie wykluczają ciekawego sposobu ich podania. Przykładem może być biodrówka pieczona na kanapki – można pokroić ją w cienkie plastry lub równie dobrze podać do obiadu zaraz po wyjęciu z piekarnika. Świąteczna wersja tego dania wyróżnia się swoją ziołową marynatą, do której wkomponowane zostały także warzywa. Dzięki temu biodrówka pieczona zyskuje bogaty aromat i smak, w którym wyczuć można różne mieszające się nuty.
Alternatywą dla biodrówki może być pieczony karczek, który także można podawać w różny sposób. Karczek pieczony w słodkiej marynacie z musztardą i miodem to ciekawa propozycja na świąteczny obiad, podczas gdy kruchy karczek w cienkich plastrach będzie świetnym dodatkiem wielkanocnego śniadania.
Boczek zapiekany – tradycyjny dodatek do świątecznych obiadów i kolacji
Jakie wędliny na święta Wielkanocne wybiera się najczęściej? Wśród tradycyjnych propozycji wymienia się głównie wędzone i pieczone szynki oraz kiełbasy, w szczególności białe. Tradycyjne wędliny to jednak nie wszystko – Wielkanoc to święta, podczas których podawać można bardzo różne rodzaje mięs. Coraz częściej jest to także boczek pieczony lub wędzony, a nawet różnego rodzaju pasztety, w tym zapiekany w piekarniku z warzywami.
Pieczony boczek można przygotować samodzielnie, marynując surowe mięso w przyprawach. Marynata nie jest trudna do zrobienia, a składniki, z których się ją tworzy, to podstawowe przyprawy. Wystarczy wymieszać trochę oleju z pieprzem, solą, czosnkiem, tymiankiem i majerankiem, a następnie natrzeć mięso przygotowaną mieszanką. Dla smaku opcjonalnie do marynaty można dodać także kminek, ostrą lub słodką paprykę, musztardę, jałowiec, oregano, liść laurowy, albo ziele angielskie.
Schab zapiekany – zdrowe wędliny bez dodatku konserwantów
Czy naturalne wędliny bez barwników i konserwantów są zdrowe? Jak najbardziej – specjaliści dietetycy zalecają, aby spożywać je nawet kilka razy w tygodniu, łączyć z innymi składnikami spożywczymi i urozmaicać przez wprowadzanie do diety różnych rodzajów mięs. Ile mięsa powinno się jeść? To zależy od indywidualnych kwestii jak proporcje różnych składników odżywczych zawartych w diecie. Jedno jest pewne – podczas świąt wielkanocnych nie warto się ograniczać.
Schab pieczony to jedno z najbardziej tradycyjnych polskich dań, jakie można postawić na wielkanocnym stole. Schab można upiec samodzielnie, przygotowując podstawową marynatę i przetrzymując w niej mięso przez co najmniej 12 godzin przed pieczeniem. Dla tych, którzy w świątecznym szaleństwie mogą nie mieć na to czasu, Hańderek proponuje produkty pieczone, gotowe do podania.
Szyneczka zapiekana – nowość, która podbija serca – naturalnie na śniadanie
Szynka pieczona dobrze smakuje podana do kanapek i jajek na desce wędlin, a także zapieczona w cieście francuskim jako przystawka lub świąteczna kolacja dla rodziny. Jak przygotować takie danie? Szynka Hańderek zapiekana z jajkami to potrawa nie tylko prosta, ale także szybka w przygotowaniu. Na przygotowane wcześniej ciasto francuskie i szynkę wybija się całe jajka, przez co po upieczeniu powstają estetyczne kanapeczki z widocznym żółtkiem, idealne na jedną porcję.
Inna możliwość przygotowania zapiekanki z ciasta francuskiego z jajkami i szynką to stworzenie masy jajecznej zmiksowanej ze śmietaną, którą wylewa się na blachę pokrytą warstwą ciasta. Na wierzch dla ładnego wyglądu dania wykłada się plastry gotowanych jajek, a po upieczeniu w 180 stopniach całość posypuje świeżym poszatkowanym szczypiorkiem.