Komisja Europejska wskazuje na stopniową odbudowę pogłowia bydła w UE - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Komisja Europejska wskazuje na stopniową odbudowę pogłowia bydła w UE

Komisja Europejska (KE) w najnowszym raporcie dot. Prognoz dla rynku mięsa „Short Term Outlook“ Nr7 wskazuje na stopniową odbudowę pogłowia bydła w UE, podaje ARR. Według danych Eurostat z maja-czerwca br. nastąpił wzrost pogłowia w relacji rocznej o 0,8%. Dane te dot. 11 krajów członkowskich, które mają 70-procentowy udział w pogłowiu UE. Szczególnie znaczącą poprawę odnotowano we Włoszech (wzrost o 9,5% w skali roku), Holandii (3,1%), Irlandii (2,2%), Polsce (1,4%) i w Niemczech (0,9%). Odmienne spadkowe tendencje odnotowano w Hiszpanii (-3%), Francji (-0,5%) i Wielkiej Brytanii (-0,6%). Należy jednak podkreślić, że obserwowane tendencje wzrostowe na rynku unijnym dotyczą głównie wzrostu pogłowia krów mlecznych, o 1,1% w skali roku. Widzimy zatem odwrócenie spadkowego trendu obserwowanego przez ostatnie 20 lat. Co ciekawe, odmienne tendencje można było zauważyć na rynku polskim, gdzie w czerwcu pogłowie krów mlecznych było o 3,5% mniejsze niż przed rokiem. Oprócz wzrostu pogłowia na rynku UE odnotowano również 4,5-procentowe zmniejszenie wolumenu produkcji wołowiny w pierwszej połowie br. w relacji rocznej. Według KE biorąc pod uwagę cały rok mogłoby to oznaczać, że produkcja w 2013 r. zmniejszy się do poziomu 7,6 mln ton. Byłby to 2,6-procentowy spadek w skali roku. Warto zaznaczyć, że poprzedni rok również charakteryzował się zmniejszeniem wolumenu produkcji. Co więcej dane dot. ubojów dla kategorii jałówek w UE wskazują na 5,7-procentowy spadek w skali roku. Większą liczba jałówek może być zatem przeznaczona do celów rozrodczych, co potwierdzałoby prognozy dalszej odbudowy pogłowia w UE. KE szacuje zatem, że produkcja wołowiny powinna wzrosnąć w skali roku o 0,7%w 2014 roku.

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.