Tendencje cenowe na rynku mięsa - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Tendencje cenowe na rynku mięsa

Krajowe ceny skupu żywca

W dniach 13–19.01.2014 r. (według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) w Polsce za żywiec wieprzowy w skupie otrzymywano średnio4,95 zł/kg wobec 4,96 zł/kg w poprzednimtygodniu. Było to o 4% mniej niż miesiąc wcześniej i o 2% mniej niż przed rokiem. Krajowe ceny skupu żywca wołowegow trzecim tygodniu stycznia br. Ukształtowały się przeciętnie na poziomie 5,95 zł/kg, tj. o 1,5% wyższym od notowanego w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena żywca wołowego była o 3% wyższa niż przed miesiącem, ale o 7% niższa niż rok wcześniej. W omawianym tygodniu kurczęta brojleryskupowano po 3,49 zł/kg, o 2% taniej niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. Cena kurcząt była także o 6% niższa niż rok wcześniej. Za indyki w skupie płacono 5,62 zł/kg, o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu i o 2% mniej niż miesiąc wcześniej, ale o 2,5% więcej niż w porównywalnym okresie 2013 r.

Krajowe ceny zbytu mięsa

W dniach 13–19.01.2014 r. średnia cenazbytu półtusz wieprzowych ukształtowałasię na poziomie 7,23 zł/kg, o 1% niższym niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena ta była o 6% niższa niż przed miesiącem i o 2% niższa niż rok wcześniej. Kompensowane ćwierćtusze wołowezakłady mięsne sprzedawały przeciętnie po 12,42 zł/kg, o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu. Równocześnie ćwierci te były o 2% droższe niż przed miesiącem, ale o 9% tańsze niż w porównywalnym okresie ubiegłego roku. Kurczęta patroszone w trzecim tygodniu stycznia 2014 r. zbywano średnio po 5,14 zł/kg, o 8,5% taniej niż w poprzednim tygodniu i o 9% taniej niż miesiąc wcześniej. Tuszki kurcząt były także o 4% tańsze niż przed rokiem. Przeciętna cena zbytu tuszek indyków ukształtowała się na poziomie 8,84 zł/kg, o 4% wyższym niż tydzień wcześniej, ale o 7% niższym niż przed miesiącem. Jednocześnie tuszki indycze zbywano o 5% drożej niż w porównywalnym okresie 2013 r.

 

Żródło: Agencja Rynku Rolnego

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.