FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu


Zakłady mięsne kupują coraz więcej żywca

Od 2013 r. na polskim rynku obserwowany jest wzrost dostaw żywca rzeźnego do skupu.W 2017 r., według wstępnych danych GUS, zakłady mięsne w Polsce skupiły 5,6 mln ton żywca, o 6,5% więcej niż w 2016 r. Największy udział w łącznym skupie żywca rzeźnego miał drób (53%). Udział żywca wieprzowego wyniósł 34%, wołowego – 12%, a żywiec pozostały stanowił 1%.

W styczniu 2018 r., w kraju skupiono ogółem 429 tys. ton żywca rzeźnego, o 10% więcej niżw grudniu 2017 r. oraz o 12% więcej niż przed rokiem.

 

Źródło: KOWR

 

Partnerzy portalu