Obecnie w Polsce można mówić o prawdziwym kryzysie na rynku pracy, szczególnie jeśli chodzi o specjalistów. Do tego grona z całą pewnością należą ekspedienci i ekspedientki w specjalistycznych sklepach i stoiskach mięsnych, gdzie liczy się nie tylko wiedza, która na tego typu stoiskach jest bardzo ważna, ale także akceptacja szczególnych warunków takich jak: praca w niskich i zmiennych temperaturach, wilgoć, kontakt z klientem-często bardzo wymagającym, dobry stan zdrowia i sprawność fizyczna, która przyda się przy przyjęciu towaru, a także podczas codziennego zatowarowania lady chłodniczej. Warto podkreślić, że w sklepie mięsnym liczy się także siła...
Nie mniej ważne na stanowisku ekspedienta / ekspedientki są ponadto takie cechy i umiejętności jak: odpowiedzialność, sumienność, komunikatywność, predyspozycje handlowe, pracowitość, dostosowanie się do ciągłych zmian zachodzących na rynku, atrakcyjność fizyczna i wiele innych. Biorąc więc pod uwagę powyższe, czym w takim razie zachęcić obecnych i przyszłych pracowników do pracy na wysokim poziomie?
Rozsądnym wydaje się i w praktyce w wielu sklepach sprawdza się taka forma rozliczenia, że, oprócz podstawowej pensji, pracownicy otrzymują tzw. premię od obrotu, która kształtuje się w przedziale od 1% - 5% do podziału na zespół pracowników w danym sklepie. Co sądzicie o takim rozwiązaniu ?