Legalizacja wagi w sklepie mięsnym
Każda waga znajdująca się na terenie jednostki handlowej, zarówno ta w sprzedaży bezpośredniej jak i stojąca na zapleczu (do przyjęcia towaru) powinna zostać zalegalizowana. Legalizacja nadawana po raz pierwszy przed wprowadzeniem wagi do obrotu nazywana jest Legalizacją pierwotną. Jest ona ważna przez 3 lata od daty na tabliczce znamionowej (licząc od 1 grudnia roku z tabliczki znamionowej). Legalizacje ponowne muszą być wykonywane przed upływem 25 miesięcy, licząc od 1 dnia miesiąca, w którym dokonano legalizacji.
Oznaczenia legalizacyjne dotyczą wszystkich wag wyprodukowanych po 01.05.2004r., znajdują się one na tabliczce znamionowej lub w jej pobliżu.
W przypadku, gdy urządzenie nie działa poprawnie i zostaje naprawione waga musi zostać legalizowana ponownie przed dalszym użytkowaniem. Kiedy zbliża się termin wygaśnięcia legalizacji należy zgłosić się do zakładu naprawy wag- serwisu bądź też do Urzędu Miar.