Czyszczenie maszynki do mielenia mięsa
Maszynka do mielenia mięsa powinna być jednym z podstawowych elementów wyposażenia stanowiska mięsnego, gdyż konsumenci coraz częściej pytają o możliwość zmielenia wybranej przez nich porcji mięsa. Jest to więc urządzenie coraz częściej używane, stąd pojawia się potrzeba prawidłowej eksploatacji i konserwacji.
Każda maszynka ma swoją szczegółową instrukcję obsługi, z którą dobrze jest się zapoznać. Warto również przestrzegać kilku ogólnych zasad. Przed przystąpieniem do czyszczenia maszynki należy odłączyć ją od źródła zasilania, następnie wymontować komplet tnący, wszystkie części i kosz zasypowy. Potem powinno się oczyścić część z resztek organicznych, umyć ze wszystkich stron np. przy pomocy szczoteczki na rączce.
Szczególnie dokładnie należy wyszorować trudno dostępne otwory i zagłębienia. Po umyciu, wyjęte części maszyny zanurzyć w specjalnym roztworze dezynfekcyjnym i pozostawić na czas właściwy do danego środka. Po dezynfekcji sprzęt należy dokładnie wypłukać bieżącą wodą. Jeśli istnieje taka możliwość, można wykonać dezynfekcję termiczną. Polega ona na zanurzeniu sprzętu w wodzie o temperaturze nie niższej niż 85°C na 3-5 minut.
Kolejną czynnością jest osuszenie części maszyny, a następnie natłuszczenie podajnika ślimakowego i wnętrza korpusu olejem roślinnym. Zawsze należy pamiętać, że do mycia nie można stosować zmywaków wykonanych z wiórków stalowych. Szczotki, zmywaki używane do mycia sprzętu po użyciu umyć, wypłukać, zdezynfekować i wysuszyć. Nie należy używać ich do innych celów.