Sprzedaż mięsa i wędlin z samochodu - wymagania sanitarne - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Sprzedaż mięsa i wędlin z samochodu - wymagania sanitarne

 

    Myśląc o sprzedaży wędlin i produktów mięsnych, trzeba koniecznie zastanowić się nad tym, czego oczekuje współczesny klient. W obecnym czasie ważnym kryterium decyzji zakupowych jest oszczędność czasu i wygoda. Dlatego dobrym pomysłem jest sprzedaż, która zdobywa coraz większą popularność, a mianowicie auto – sklep.    

Wydaje się, że doskonałym rozwiązaniem jest inwestycja w obiekt ruchomy, czyli tzw. auto-handel, który jest interesującym sposobem na zaspokojenie potrzeb klienta oraz oryginalną promocję produktów firmy.

 

Co należy  zrobić, aby  sprzedawać produkty w obiekcie ruchomym?

-  Zapewnić odpowiednią lokalizację, konstrukcję oraz  utrzymanie czystości i stanu technicznego obiektu, aby uniknąć zanieczyszczenia, zwłaszcza przez zwierzęta i insekty.

- Zapewnić twoim pracownikom warunki do higienicznego mycia i suszenia rąk, przechowywania odzieży roboczej i osobistej, środków czystości i sprzętu porządkowego oraz korzystania z sanitariatu.

-  Zapewnić odpowiedni wygląd powierzchnii mających kontakt z żywnością, tzn. muszą być w dobrym stanie, łatwe do czyszczenia i dezynfekcji; gładkie, zmywalne oraz odporne na korozję i wykonane z tworzyw nietoksycznych. Użycie innych materiałów jest dozwolone pod warunkiem, że spełniają podstawowe kryteria i można to udowodnić przed właściwymi organami.

- Pamiętać o czyszczeniu i dezynfekcji narzędzi pracy oraz sprzętu w odpowiednich warunkach. Także surowiec, z którego są wykonane musi być łatwy w utrzymaniu oraz odporny na korozję.

-  Przechowywać mięso i wędliny w odpowiednich warunkach chłodniczych oraz posegregowane, w sposób umożliwiający monitorowanie temperatury i jej ewentualne zapisywanie.

-  Utylizować niejadalne substancje i odpadki. Wymagana jest podpisana umowa z firmą specjalizującą się w unieszkodliwianiu odpadów spożywczych. Utylizacja odpadków musi  odbywać się w taki sposób, aby nie stanowić bezpośredniego lub pośredniego źródła zanieczyszczenia.

-   Przechowywać oraz usuwać  płynne i stałe odpady spożywcze w higienicznych warunkach w specjalnie skonstruowanych, utrzymanych w dobrym stanie, szczelnie zamykanych pojemnikach.

-  Pamiętać o podpisaniu umowy na korzystanie z łazienki pomiędzy prowadzącym obiekt a właścicielami innych obiektów w okolicy, które w łazienkę są wyposażone.  Z uwagi na niewielką powierzchnię obiektu nie jest konieczne wydzielenie łazienki.

-    Zapewnić odpowiednią ilość gorącej i zimnej wody pitnej. Nie jest wymagany dostęp do wody bieżącej.

-  Uwaga! Koniecznie jest  złożenie wniosku na 14 dni przed zamiarem rozpoczęcia działalności w Powiatowym Inspektoracie Sanitarnym właściwym dla siedziby twojej firmy.  Obiekty ruchome podlegają zatwierdzeniu i wpisowi do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowego Inspektoratu Sanitarnego.

    Przedsiębiorca, który spełni powyższe wymagania może otworzyć i prowadzić obiektu ruchomy inaczej zwany auto-handlem. Jest to z pewnością doskonale mobilne  rozwiązanie dla producentów wędlin, którzy będą mogli dotrzeć do bardzo dużej liczby klientów.  Z pewnością będzie to niezawodny sposób na zwiększenie zysków oraz promowanie firmy w różnych lokalizacjach. Auto-handel zapewni klientowi nie tylko stały dostęp do świeżych produktów na wyciągniecie ręki, ale możliwość obejrzenia, dotknięcia i posmakowania produktów  mięsnych i wędlin tuż przed kupnem.

 

  • Marek: 2015-09-09 14:45:25
    Gdzie można kupić takie auto - nowe?
  • Mariola: 2015-09-07 08:07:38
    Widziałam taki sklep u nas na przy targowisku. Kurcze mieli ruch chyba 14 osob w kolejce
  • Sergiusz: 2015-09-06 09:12:39
    Fajny i przydatny artykuł - dziękuję

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.