O firmie i produktach
Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Drąg" to firma rodzinna z bogatą tradycją.
Oferujemy wysokiej jakości przetwory mięsne oparte na staropolskiej recepturze.
Jak to się zaczęło... czyli słów kilka o założycielu zakładu
Firma swoje istnienie zawdzięcza Stefanowi Drągowi, który recepturę przetworów mięsnych - głównie kiełbasy swojskiej, otrzymał od swojego ojca.
Już w latach 50, jako mały chłopiec założyciel brał udział w tradycyjnych świniobiciach.
To właśnie tutaj zrodziło się ogromne zainteresowanie do zawodu masarza, które postanowił wykorzystać w przyszłości i zdobyć wykształcenie w tym kierunku.
Jeszcze, gdy się uczył, wśród mieszkńców wsi krążyły informacje o niezwykłości kiełbasy, jaką potrafił wyprodukować.
Zaufanie było tak ogromne, że zapraszano go do domów i proszono o wyprodukowanie kiełbasy.
Początki były ciężkie...
Proces produkcji rozpoczynał się od mielenia mięsa, następnie założyciel doprawiał je i z pomocą żony i córek wyrabiał kiełbasę w blaszanej balii,
aby w końcowym etapie przenieść ją do przydomowej małej wędzarni.
Z powodzeniem jednak zdobywał nowych odbiorców na swój produkt nie tylko w okolicznej Dębicy, ale również w Krakowie.
Pomimo tego, iż Stefana Drąga nie ma z nami już od 5 lat, zasady produkcji przez niego ustalone, nie zostały zmienione od początku naszej działalności.
Nasz sztandarowy produkt - kiełbasa swojska
Receptura naszej kiełbasy swojskiej pamięta lata międzywojenne. Od tego czasu pozostała praktycznie niezmieniona.
Jedynym szczegółem jaki różni dzisiejszy wyrób, od tego sprzed 90 lat, jest proces jej mielenia i mieszania, które obecnie odbywa się w sposób mechaniczny.
Produkujemy ją wyłącznie z trzody chlewnej pochodzącej z powiatu dębnickiego - z miejscowości ościennych Góry Motycznej.
W tej kwestii współpracujemy głównie z rolnikami, którzy chowają trzodę na paszy własnej - zbożu i ziemniakach, a zwierzęta ubijane są w naszym zakładzie z rygorystycznym zachowaniem zasad i wymogów o dobrostanie.
Daje to pewność, iż mięso wykorzystane do produkcji jest zdrowe oraz wysokojakościowe.
Aromatem przewodnim smaku kiełbasy jest czosnek oraz pieprz.
Dzięki temu, iż dodawane są w ostatnim momencie produkcji, ich posmak jest wyczuwany bardzo wyraźnie.
Przetwory mięsne, ale nie tylko...
Proponujemy Państwu również szeroki wachlarz elementów mięsnych.
Współpracujemy stale ze sklepami mięsnymi, branżą gastronomiczną, a także placówkami publicznymi, tj. szkołami, przedszkolami.
Nasze mięso wyróżnia wysokogatunkowość, dzięki temu iż nie stosujemy nastrzykiwań, aby zwiększyć jego wydajność i przedłużyć świeżość.
Nie produkujemy wyrobów wysokowydajnych.
W naszej ofercie znajdziecie Państwo jedynie tradycyjne produkty, w których zawartość środków niezbędnych do zachowania ich trwałości oraz wody jest minimalna.
Decydując się na współpracę z nami, możecie mieć Państwo pewność, że zaproponujemy Wam jedynie zdrowe, smaczne produkty z najwyższej półki.
Zapraszamy do kontaktu!
Czytaj także:
Dania pieczone w sklepie mięsnym, coraz bardziej popularne!
Kiełbasa swojska z województwa podkarpackiego smakuje najlepiej