Zdj. Kiełbasa swojka - Drąg s.c.
Określenie swojski przywodzi na myśl bliskie każdemu człowiekowi tradycyjne, pyszne smaki, znane od dzieciństwa. Dlatego produkty swojskie powinny być produkowane z naturalnych składników oraz w zgodzie z tradycyjnymi recepturami. Sekret wyrobów swojskich znają ich wieloletni producenci – Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Drąg”, którzy od wielu lat wyrabiają aromatyczną i pyszną Kiełbasę swojską. Potwierdza to nagrodzenie produktu certyfikatem „Smaczne bo podkarpackie” w 2012 roku.
Ogromną zaletą kiełbasy swojskiej jest brak fosforanów oraz glutenu w składzie. Co więcej produkowana jest wyłącznie ze świeżego mięsa wieprzowego, pochodzącego prosto od lokalnych gospodarzy z sąsiadujących województw, którzy dbają o karmienie zwierząt własną paszą. Zdrowy skład produktu powoduje to, że przeznaczony jest dla każdej grupy wiekowej, wyklucza jedynie osoby, które uczulone są na czosnek, ze względu na jego zawartość w produkcie.
Rodzaj pakowania kiełbasy zależny jest od potrzeb klienta, dla sklepów standardowo pakowany jest w vacuum, a jeśli klient zechce kupić ją pojedynczo, to pakowana jest hermetycznie na zamówienie. Data przydatności do spożycia kiełbasy swojskiej w opakowaniu vaccum wynosi 26 dni. Waga opakowania to około 3 kg, ale ilość kupowanego produktu zależy wyłącznie od klienta. Kilogram kiełbasy można kupić po atrakcyjnej cenie ok. 21,50 zł brutto za kilogram.
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Drąg dedykuje swój produkt, który wyróżnia się na tle innych, małym sklepom mięsnym i ogólnospożywczym, gastronomii oraz hurtowniom na terenie całej Polski a w szczególności w województwach podkarpackim i małopolskim.