WedÅ‚ug danych zamieszczonych w FAMMU/FAPA na podstawie danych Komisji Europejskiej, uÅ›redniona cena kurczÄ…t brojlerów wyniosÅ‚a 188,7 EUR/ 100 kg w maju 2015 roku. Cena w stosunku do wczeÅ›niejszego miesiÄ…ca ulegÅ‚a obniżeniu o 0,6 %. Åšrednia roczna cena byÅ‚a o 3,3% niższa a w latach 2010-2014 o 1% wyższa. NajwiÄ™kszy spadek ceny drobiu odnotowany zostaÅ‚ w BuÅ‚garii (-4,4%). Natomiast najwyższy wzrost ceny odnotowaÅ‚y takie kraje jak Polska i Szwecja (+7%). Ceny polskich kurczÄ…t byÅ‚y jednak ponownie najniższe w caÅ‚ym ugrupowaniu (134, 7 EUR/100 kg), stanowiÄ…c 71% Å›redniej unijnej. NajwiÄ™cej za kurczÄ™ta pÅ‚acono tradycyjnie w Finlandii i Niemczech (262-263 EUR/100 kg).