Na rynku krajowym w okresie od stycznia do maja 2025 r. (dane GUS) odnośnie skupu żywca rzeźnego, odnotowano łącznie 2 179 tys. ton w wadze żywej, o 3% mniej w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego, do czego przyczynił się przede wszystkim mniejszy skup żywca drobiowego.
Skup żywca drobiowego, którego udział w skupie ogółem stanowił 59% ukształtował się na poziomie 1 293 tys. ton, o 6% niższym r/r.
Skup żywca wieprzowego - odnotowano 707 tys. ton, o blisko 2% więcej niż przed rokiem, a jego udział w strukturze skupu wyniósł 32%.
Dostawy żywca wołowego wyniosły 177 tys. ton i były o około 1% wyższe r/r. Udział żywca wołowego w skupie ogółem wyniósł 8%.
Pozostałe 1% (2 tys. ton) stanowił skup innych gatunków żywca.
Źródło: KOWR