FAS/USDA oszacował, że w 2016 r. chiński import mięsa kurcząt (bez łapek) wzrósł o 64% w skali roku do 440 tys. ton, a z łapkami o 44% do 570 tys. ton. Na 2017 r. spodziewane jest zwiększenie przywozu o ponad jedną trzecią. Gwałtowny wzrost jest skutkiem zmniejszenia krajowej produkcji.
Z uwagi na restrykcje wobec USA z powodu ptasiej grypy, wysyłki do Państwa Środka zwiększyły Brazylia, Argentyna i Polska. Największym dostawcą była Brazylia, skąd pochodziło 86% całkowitego importu. Ekspansja Brazylii na rynku chińskim to efekt zatwierdzenia do wysyłek dodatkowych zakładów oraz deprecjacji reala brazylijskiego wobec chińskiego juana. Poza restrykcjami spowodowanymi ptasią grypą, w sierpniu 2016 r. Chiny przedłużyły na kolejne 5 lat cła antysubsydyjne i antydumpingowe w imporcie mięsa kurcząt z USA.
Źródło: FAMMU/FAPA