Ceny trzody chlewnej w Chinach rosną po rozpoczęciu przez rząd skupu interwencyjnego. Średnie ceny wzrosły już trzeci tydzień z rzędu, sięgając w dn. 15 maja br. 2,1 USD/kg. Relacja cen trzody do cen kukurydzy, główny wskaźnik rentowności sektora, wyniosła w połowie maja 5,33:1, wobec wartości progowej 6:1, zanotowanej na początku marca br.
Ceny wieprzowiny w Chinach spadały gwałtownie od stycznia br. W kwietniu br. ceny wieprzowiny na rynku chińskim były o 6,5% niższe niż przed rokiem i o 6,1% niższe niż w marcu br. Do tendencji spadkowej przyczyniła się nadpodaż mięsa przy ograniczonym popycie oraz czynniki sezonowe. Od kwietnia br. rząd zakupił mrożoną wieprzowinę do magazynów interwencyjnych w ponad 20 chińskich prowincjach. Cena skupu nieznacznie przekraczała rynkową. Stabilizacja cen wieprzowiny jest ważnym zadaniem rządu chińskiego, mającym na celu łagodzenie procesów inflacji i deflacji. Wieprzowina jest w Chinach ważnym składnikiem statystycznego koszyka zakupów konsumenta.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite