Co powinno znaleźć się na etykiecie?
Każdy wyrób spożywczy znajdujący się w obrocie musi być dokładnie opisany.
Umożliwienie konsumentom poprawnej identyfikacji produktu stanowi jedno z najistotniejszych wymagań przepisów prawa żywnościowego. Prawidłowe oznakowanie mięsa i przetworów mięsnych ma ogromne znaczenie również dla producentów. Etykieta powinna zawierać szereg niezbędnych informacji, które regulowane są przepisami prawa.
Informacje zawarte na etykiecie muszą być rzetelne, dobrze widoczne, nie mogą wprowadzać w błąd. Etykieta nie może zostać zasłonięta żadnym nadrukiem. Prawodawca zastrzegł nawet minimalny rozmiar czcionki w zależności od wielkości opakowania – wszystko po to, aby etykieta była czytelna dla konsumentów.
W przypadku produktów mięsnych i surowych wyrobów mięsnych należy zamieścić informację o dodanej wodzie, jeżeli przekracza ona 5% wagi gotowego produktu. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne producenci podają dobrowolnie.
Obowiązkowe jest zamieszczenie danych takich jak:
● nazwa żywności,
● wykaz składników,
● wszelkie składniki i substancje pomocnicze wykorzystane w przetwórstwie lub powodujące alergie czy reakcje nietolerancji, obecne w produkcie gotowym,
● ilość określonych składników lub kategorii składników,
● ilość netto żywności,
● data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia,
● wszelkie specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia,
● nazwa lub firma i adres podmiotu wprowadzającego na rynek dany produkt,
● kraj lub miejsce pochodzenia (dot. mięsa w elementach lub mielonego),
● instrukcja użycia (tylko wtedy, gdy bez instrukcji odpowiednie użycie danego środka spożywczego byłoby utrudnione),
● informacja o wartości odżywczej (na przetworach mięsnych, np. kiełbasach, parówkach, szynkach, pasztetach, konserwach itp.).
Sposób podawania informacji o pochodzeniu mięsa jest uzależniony od gatunku zwierzęcia. Szczegółowy opis wytycznych zamieszczony został w:
● rozporządzeniu Komisji Europejskiej nr 1337/2013 – dla mięsa wieprzowego, drobiowego, z owiec i kóz,
● rozporządzeniu Komisji Europejskiej nr 1760/2002 – dla wołowiny.