Europejski UrzÄ…d ds. BezpieczeÅ„stwa Å»ywnoÅ›ci (EFSA) opublikowaÅ‚ w dniu 9.03.2020 stanowisko, iż zgodnie z aktualnÄ… wiedzÄ… nie ma dowodów na to, że żywność może być źródÅ‚em lub poÅ›rednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2.
Informacja EFSA: https://www.efsa.europa.eu/en/news/coronavirus-no-evidence-food-source-or-transmission-route
EFSA podkreÅ›la, że na podstawie doÅ›wiadczeÅ„ z wirusami SARS i MERS można sÄ…dzić, że nie dochodzi do infekcji czÅ‚owieka poprzez żywność wirusem SARS COV-2. Tak wiÄ™c jest maÅ‚o prawdopodobne, aby wirus przenosiÅ‚ siÄ™ przez żywność, i nie ma dotychczas dowodów aby miaÅ‚o to miejsce.
EFSA podkreÅ›la, że stale monitoruje sytuacjÄ™ dot. ogniska zakażenia SARS COV-2, które jest źródÅ‚em zachorowaÅ„ w bardzo wielu krajach.
W zachowaniu bezpieczeÅ„stwa mikrobiologicznego żywnoÅ›ci istotne jest rygorystyczne zachowanie podstawowych zasad bezpieczeÅ„stwa żywnoÅ›ci, które sÅ‚użą zapobieganiu jej zanieczyszczeniu, w tym również wtórnemu zanieczyszczeniu na etapie dystrybucji i sprzedaży, o czym mowa dalej.