27 stycznia 2023r. w Warszawie odbyło się Forum Sektora Wołowiny, tzw. Beef Forum. Wzięli w nim udział komisarz UE ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski, reprezentanci organizacji rolniczych polskich i zagranicznych, naukowcy, przedstawiciele instytucji podległych MRiRW i z nim współpracujących, a także przedstawiciele branży wołowiny.
Sekretarz stanu Lech Kołakowski podczas wystąpienia podkreślił, że chów zwierząt to dziedzina polskiego rolnictwa, która ma dać mu stabilizację i zapewnić właściwy byt ekonomiczny gospodarstwom rolnym. – Nasza wołowina jest bardzo dobrym produktem eksportowym. Polskie mięso wołowe ma doskonałe walory smakowe i jest poszukiwane na wielu rynkach – powiedział wiceminister Kołakowski, mówiąc o roli wołowiny w polskim eksporcie żywności. Przypomniał również, że Włochy, Niemcy, Francja, Holandia, Izrael i Wielka Brytania to najważniejsi odbiorcy naszej wołowiny w UE. Zauważył też, że nasze mięso wołowe jest poszukiwane na rynkach Bliskiego Wschodu, a rynki Dalekiego Wschodu (chiński, wietnamski czy filipiński) to szansa na rozwój eksportu.
Wiceminister Romanowski przypomniał, że weszliśmy do UE w 2004 r. i jesteśmy już pełnoletnim jej członkiem. Mamy swoje oczekiwania, swoje plany i jeśli chcemy, nakłaniać producentów do produkowania żywności nastawionej na jakość, to musimy im zmniejszać bariery. – Nasz konsument europejski musi mieć pewność, że na półkach sklepowych będzie miał dostęp do żywności o europejskich standardach, a nie do tej wyprodukowanej w innych, niższych – podkreślił sekretarz stanu Rafał Romanowski.– Polska jest szóstym co do wielkości produkcji producentem wołowiny w Unii Europejskiej – poinformował sekretarz stanu.
Źródło: MRiRW