Od 4 stycznia 2016 roku Agencja Rynku Rolnego przyjmuje wnioski w ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny na terenie Polski zgodnie z zasadami obowiązującymi w UE.
Minimalna ilość wieprzowiny, jaka może zostać objęta umową na dopłaty do prywatnego przechowywania wynosi:
- 10 ton dla produktów bez kości,
- 15 ton dla pozostałych produktów.
Dopłatami do prywatnego przechowywania objęte jest mięso dobrej jakości handlowej, które pochodzi od zwierząt:
a) których chów odbywał się przynajmniej przez ostatnie dwa miesiące na terenie UE,
b) utrzymywanych zgodnie z obowiązującymi wymaganiami weterynaryjnymi,
c) ubitych nie wcześniej niż 10 dni przed datą wprowadzenia mięsa do chłodni,
d) których ubój nie nastąpił w wyniku działań nadzwyczajnych (np. ubój z konieczności),
oraz nie posiada cech dyskwalifikujących je do przechowywania lub spożycia po uprzednim przechowywaniu.
Źródło: Agencja Rynku Rolnego