Zwiększenie popytu na rynku światowym spowodowało, że pomimo rosyjskiego embarga na import unijnego drobiu, w pierwszym kwartale 2015 r. wywóz mięsa drobiowego z UE osiągnął poziom 341 tys. ton, o 4% wyższy niż w analogicznym okresie 2014 r. Znacząco większy niż w pierwszym kwartale 2014 r. był eksport mięsa drobiowego: na Filipiny (ponad 3 razy), do Gabonu (o 59%), do Ghany (o 50%), na Ukrainę (o 27%) i do Demokratycznej Republiki Konga (o 21%). Tym samym udział Filipin w unijnym eksporcie mięsa drobiowego wzrósł do 8%, Ghany – 5%, Ukrainy – 4%, Gabonu – 3%, a Demokratycznej Republiki Konga – 2,5%. Mimo spadku wywozu, największy udział w unijnym wywozie miały jednak nadal: Benin (do którego skierowano 12% eksportu z UE, o 1% mniej niż przed rokiem), RPA (11% eksportu, o 10% mniej), Arabia Saudyjska (9% eksportu, o 1% mniej) i Hongkong (8% eksportu, o 18% mniej).
Do UE zaimportowano 190 tys. ton mięsa drobiowego, o 6% mniej niż w okresie pierwszych trzech miesięcy 2014 r. Większość drobiu sprowadzono z Brazylii (55% importu do UE, o 21% mniej niż przed rokiem) i z Tajlandii (35% importu, o 22% więcej). Nadal dynamicznie rośnie polski eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych. W pierwszym kwartale 2015 r. osią- gnął on poziom 234 tys. ton (w ekwiwalencie mięsa) i był o 18% większy niż w tym samym okresie 2014 r. Import produktów drobiowych do Polski wyniósł 24 tys. ton i był o 4% mniejszy niż w okresie styczeń–marzec 2014 r. Dodatnie saldo wagowe polskiego handlu zagranicznego drobiem wyniosło 210 tys. ton, zaś wartościowe – 373 mln EUR i w obydwu przypadkach było o 21% większe niż przed rokiem.
Źródło: Biuro Analiz i Programowania ARR