Wraz z utraceniem przez Polskę statusu państwa wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków zaczęły obowiązywać ograniczenia w eksporcie mięsa drobiowego z naszego kraju do części krajów pozaunijnych. Wielu ekspertów obawiało się istotnego spadku wolumenu eksportu mięsa drobiowego z Polski, będącego następstwem ograniczeń handlowych. Jednak z analizy danych MF za MRiRW wynika, że w styczniu br. wolumen eksportu nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych z Polski był o blisko 8% wyższy niż w tym samym okresie ubiegłego roku i ukształtował się na poziomie 77,8 tys. t. Wzrost ten wynika głównie ze zwiększenia wywozu mięsa drobiowego do Hongkongu, a także Wielkiej Brytanii i Francji. W styczniu 2016 r. do Hongkongu wyeksportowaliśmy niewiele ponad 2,0 tys. t mięsa drobiowego, natomiast w styczniu br. wolumen eksportu był aż o 95% wyższy i osiągnął poziom 3,9 tys. t. Nadal głównym odbiorcą polskiego mięsa drobiowego były Niemcy, gdzie wyeksportowaliśmy 11,1 tys. t, czyli o 3,8% mniej w relacji rocznej. Pozycję głównych importerów tego rodzaju mięsa utrzymały również Wielka Brytania i Francja, które zaimportowały odpowiednio 7,1 tys. t (+12% r/r) i 6,5 tys. t (+17%).
Źródło: AgroTydzień