Wraz z utraceniem przez PolskÄ™ statusu paÅ„stwa wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków zaczęły obowiÄ…zywać ograniczenia w eksporcie miÄ™sa drobiowego z naszego kraju do części krajów pozaunijnych. Wielu ekspertów obawiaÅ‚o siÄ™ istotnego spadku wolumenu eksportu miÄ™sa drobiowego z Polski, bÄ™dÄ…cego nastÄ™pstwem ograniczeÅ„ handlowych. Jednak z analizy danych MF za MRiRW wynika, że w styczniu br. wolumen eksportu nieprzetworzonego miÄ™sa i podrobów drobiowych z Polski byÅ‚ o blisko 8% wyższy niż w tym samym okresie ubiegÅ‚ego roku i uksztaÅ‚towaÅ‚ siÄ™ na poziomie 77,8 tys. t. Wzrost ten wynika gÅ‚ównie ze zwiÄ™kszenia wywozu miÄ™sa drobiowego do Hongkongu, a także Wielkiej Brytanii i Francji. W styczniu 2016 r. do Hongkongu wyeksportowaliÅ›my niewiele ponad 2,0 tys. t miÄ™sa drobiowego, natomiast w styczniu br. wolumen eksportu byÅ‚ aż o 95% wyższy i osiÄ…gnÄ…Å‚ poziom 3,9 tys. t. Nadal gÅ‚ównym odbiorcÄ… polskiego miÄ™sa drobiowego byÅ‚y Niemcy, gdzie wyeksportowaliÅ›my 11,1 tys. t, czyli o 3,8% mniej w relacji rocznej. PozycjÄ™ gÅ‚ównych importerów tego rodzaju miÄ™sa utrzymaÅ‚y również Wielka Brytania i Francja, które zaimportowaÅ‚y odpowiednio 7,1 tys. t (+12% r/r) i 6,5 tys. t (+17%).
ŹródÅ‚o: AgroTydzieÅ„