Francja zakazuje importu żywca wieprzowego z Ameryki i Japonii - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Francja zakazuje importu żywca wieprzowego z Ameryki i Japonii

Z dniem 3 maja br. Francja wprowadziła zakaz importu żywych świń, nasienia oraz produktów ubocznych (np. komponentów paszowych pochodzenia wieprzowego) z USA, Kanady, Meksyku i Japonii ze względu na obawy związane z wpływem wirusa PED (epidemiczna biegunka świń) podaje FAMMU/FAPA.  Choroba ta spowodowała masowe upadki świń w Ameryce Płn. i Azji. Restrykcje nie obejmują ięsa i przetworów wieprzowych, ponieważ choroba nie jest niebezpieczna dla ludzi.
 
Od czasu wykrycia pierwszych przypadków wirusa w USA w 2013 r. zanotowano w tym kraju około 7 mln padnięć prosiąt, a ceny detaliczne wieprzowiny wzrosły do rekordowo wysokiego poziomu. Wirus PED atakuje głównie prosięta do 10 dnia życia i rozprzestrzenia się przez bezpośredni kontakt, a także przez paszę i komponenty paszowe produkowane z krwi zakażonych zwierząt. 
 
Tymczasowe restrykcje dotyczące importu żywca wieprzowego z USA wprowadziły już Chiny i Japonia. Francja jest pierwszym krajem UE, który zastosował podobny zakaz. W kwietniu Francuzi zaproponowali przyjęcie embarga na szczeblu unijnym, lecz na skutek braku poparcia Niemiec, Holandii i Danii, Komisja Europejska odrzuciła tą inicjatywę. Kwestia zagrożenia wirusem PED w UE będzie przedmiotem rozmów Komisji i unijnych ekspertów krajowych w dn. 6 maja br. UE nie importuje żywych świń z USA, zakaz dotyczył będzie głównie komponentów paszowych sprowadzanych Kanady – plazmy krwi pochodzącej od świń, stosowanej jako dodatek do pasz w żywieniu prosiąt po odsadzeniu.
 
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.