Galantyna to produkt wędliniarski wytwarzany z kawałków gotowanego mięsa wieprzowego. Przygotowanie jest czasochłonne, wymaga peklowania w solance kawałków mięs wieprzowych, a nastepnie mięso jest gotowane w sosie własnym i napychane do batonów po czym następuje parzenie. Galantyna -(Mięso na ostro) uważana jest za wyszukany wyrób wędliniarski opracowany przez właścicieli Tomasza Tołoczko i Krzysztofa Tołoczko syna właścicieli.
Producentem Galantyny Wieprzowej jest rodzinna firma TOŁŁOCZKO z województwa pomorskiego.
„Galantyna wieprzowa nazywana również " Mięsem na ostro" dawniej była pikantniejsza, obecnie jej smak został dobrany pod gusta klientów - bardziej łagodny, czosnkowy” – mówi Iwona Tołłoczko, współwłaścicielka zakładu rodzinnego.
Galantyna wytwarzana jest z wieprzowiny, peklowana w solance naturalnej z kawałków łopatki, szynki i golonki. W skład wchodzą mięsa ręcznie krojone w grube kawałki gotowane i łączone galaretką.
Produkt skierowany jest dla osób w każdym wieku, zdrowo odżywiających się i doceniających smak naturalnych wyrobów wędliniarskich. Dużym zainteresowaniem cieszy się na weselnych stołach wiejskich, targach mięsnych i innych imprezach okolicznościowych jako wyśmienita przekąska.
Sprzedaż odbywa się w cenach detalicznych we własnych sklepach firmowych, średnio w cenie 25 zł/kg na rynku lokalnym.
„Nasze produkty są wykonywane ręcznie w sposób tradycyjny, naturalnie bez uzupełniaczy i dodatków chemicznych, wędzone w tradycyjnych wędzarniach w naturalnym dymie drzew olchowych, bukowych i owocowych” - Polecamy i zapraszamy na zakupy- Iwona Tołłoczko