W 2017 r. można zaobserwować wzrost eksportu produktów wieprzowych z Polski. W pierwszym półroczu 2017 r. eksport żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych wyniósł 371 tys. ton (w ekwiwalencie tusz) i był o 6% większy niż w tym samym okresie 2016 r. Wartość eksportu wzrosła o 21% i wyniosła 806 mln EUR. W tym czasie import zmniejszył się o 1%, do 418 tys. ton.
Produktów wołowych i cielęcych wyeksportowano 226 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), czyli o 5% więcej niż przed rokiem. Wartość eksportu wyniosła 684 mln EUR i była o 7% większa. Jednocześnie import wyniósł 25 tys. ton i był o 6% mniejszy niż przed rokiem.
Eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych wzrósł o 7% w odniesieniu do analogicznego okresu 2016 r. i wyniósł 636 tys. ton (w ekwiwalencie tuszek). Wartość eksportu przekroczyła 1 mld EUR i była o 1% większa. W tym czasie do Polski zaimportowano 72 tys. ton. produktów drobiowych wobec 61 tys. ton rok wcześniej.
Źródło: ARR