Import sektora drobiu z krajów trzecich do UE w okresie 2016 r. wyniósł 776 tys. ton i był o 5% wyższy niż rok wcześniej. Pozycję największego dostawcy drobiu na rynek unijny utrzymała Brazylia (54% całkowitego przywozu), przy wzroście wysyłek o 2% w skali roku do 416 tys. ton. Zakupy
w Tajlandii, u drugiego eksportera drobiu na rynek unijny, wzrosły o 7% do 270 tys. ton. Zwiększyły się również dostawy drobiu z Ukrainy (+31% do 37 tys. ton), Chile (+44% do 20 tys. ton), a zmalały z Chin (-8% do 21 tys. ton) i Argentyny (-25% do 6 tys. ton).
Podpisanie umowy o wolnym handlu między UE a Ukrainą w 2014 r. przyczyniło się do wzrostu eksportu ukraińskiego mięsa kurcząt na rynek unijny w ramach kontyngentu bezcłowego. Ukraina stała się tym samym trzecim dostawcą mięsa kurcząt do UE. Ukraińskie mięso jest konkurencyjne cenowo ze względu na niskie koszty pasz
i pracy, wspierane dewaluacją hrywny.
Źródło: FAMMU/FAPA