W 2015 r. import mięsa owczego do krajów Wspólnoty zwiększył się o 7,2% do 202 tys. ton.
W pierwszych czterech miesiącach 2016 r. przywóz tego gatunku mięsa do Unii wzrósł o 5%. Największy udział w dostawach miała tradycyjnie Nowa Zelandia (90%) oraz Australia (8%). Jak prognozuje Komisja, w całym 2016 r. do Wspólnoty może trafić 206 tys. ton mięsa owczego
i koziego, tj. o 2% więcej niż w 2015 r. W przyszłym roku import wzrośnie o dalszy 1% do 208 tys. ton. W 2016 r. poziom wywozu mięsa owczego i koziego z Unii pozostanie na relatywnie niskim poziomie. Nadal nie doszło do odbudowy wywozu tego gatunku mięsa do Hongkongu, po jego spadku pod koniec 2014 r. W odróżnieniu od słabej „kondycji” eksportu mięsa, wywóz żywca notuje dobre wyniki. Głównie trafia on do Libii oraz Jordanii. W pierwszych czterech miesiącach 2016 r. eksport żywca owczego z Unii zwiększył się o prawie 35%. W całym 2016 r. może wzrosnąć o 15%,
a w 2017 r. zwiększy się o dalsze 5%.
Źródło: Źródło: FAMMU/FAPA