Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej dań gotowych dla niemowląt i dzieci, którą objęto 39 podmiotów. Produktami priorytetowymi były wyroby gotowe do spożycia po podgrzaniu, oferowane w opakowaniach szklanych lub innych opakowaniach jednorazowych w ilości netto stanowiącej porcję na jedno karmienie.
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 39 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 68 partiach. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 103 partii, z czego w 48 stwierdzono nieprawidłowości (46,6%). Dotyczyły one m.in.:
- Podawania wprowadzającego w błąd określenia typu „zgodnie z przepisami nie zawiera substancji konserwujących i barwników”.
- Braku informacji o rodzaju zastosowanej obróbki termicznej.
- Stosowania nazwy nieadekwatnej do składu wyrobu gotowego, np. „indyk w …”, „mintaj w …” czy „kasza jęczmienna z …” dla produktów, w których dane składniki nie występowały w przeważającej ilości.