W pierwszej połowie lutego br. w unijnych rejestrach chronionych oznaczeń zarejestrowano trzy nowe produkty mięsne:
- „Mortadella di Prato” (rejestr chronionych oznaczeń geograficznych ChOG);
-„Dalmatinski pršut”(ChOG);
- Aachener Weihnachts-Leberwurst/Oecher Weihnachtsleberwurst (rejestr chronionych nazw pochodzenia – ChNP).
Mortadella di Prato to włoski produkt wędliniarski, wytwarzany z mięsa wieprzowego, soli morskiej, czosnku, przypraw i Alkermersu. Dalmatinski pršut to chorwacki suszony zakonserwowany produkt mięsny wytwarzany z udźca wieprzowego wraz z kością, skórą i tłuszczem zewnętrznym. Aachener Weihnachts-Leberwurst/Oecher Weihnachtsleberwurst to specjał niemiecki wytwarzany z mięsa i wątroby wieprzowej, podobny do wątrobianki i przeznaczony do smarowania. Charakterystyczną cechą produktu jest dodatek śmietany i specjalnej bożonarodzeniowej mieszanki przypraw (kolendra, kardamon, pieprz, imbir).
Źródło: FAMMU/FAPA