W 2013 r. produkcja mięsa owczego oraz koziego w UE zaczęła się stabilizować po silnym jej spadku w poprzednim roku, informuje FAMMU/FAPPA. Przyczyniła się do tego poprawa opłacalności produkcji w sektorze, wynikająca z niższych cen zbóż oraz korzystnego poziomu cen jagniąt. Według ostatnich prognoz Komisji Europejskiej z lipca br., w 2014 r. wytwórczość netto tego gatunku mięsa we Wspólnocie wyniesie prawdopodobnie 930 tys. ton, tj. będzie o 0,6% większa niż w 2013 r. W przyszłym roku produkcja może wzrosnąć o dalsze 0,7%, i wynieść 936 tys. ton. W 2014 r. Wspólnota sprowadzi prawdopodobnie 195 tys. ton mięsa owczego i koziego, tj. o 2,5% mniej niż w 2013 r. Będzie to wynik redukcji importu tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii. Kraj ten odczuwa braki podażowe jagniąt, a ponadto w coraz większym stopniu jest zainteresowany wywozem mięsa do Chin oraz Arabii Saudyjskiej. Ponadto przywóz mięsa baraniego z Australii do Unii nie jest w stanie wypełnić braku dostaw tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii. Można oczekiwać, że w 2015 r. przywóz mięsa owczego i koziego do Wspólnoty nieco się poprawi (wzrost o 1,7% do 198 tys. ton). Jak prognozuje Komisja Europejska w 2014 r. konsumpcja mięsa owczego w UE obniży się o 0,2% do 1 mln 86 tys. ton, po czym w następnym roku wzrośnie o 0,9% do 1 mln 95 tys. ton. Spożycie przypadające na jednego mieszkańca będzie kształtować się w tym okresie na poziomie 1,9 kg/osobę (w wadze produktu).