30 maja 2025 r. w Jachrance odbyła się konferencja „Jakość, konkurencyjność i przyszłość branży mięsnej”, połączona z obchodami 20-lecia UPEMI. Spotkanie pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi zgromadziło przedstawicieli administracji, producentów, przetwórców i ekspertów, a jego celem była dyskusja nad kluczowymi wyzwaniami sektora.
W wystąpieniu otwierającym, minister Czesław Siekierski przypomniał, że w ciągu dwóch dekad członkostwa w UE polski przemysł mięsny dokonał spektakularnego skoku technologicznego i eksportowego. Podkreślił, że dziś polskie mięso jest ambasadorem krajowego rolnictwa na rynkach światowych.
Centralnym punktem programu była debata „Branża mięsna na globalnej szachownicy – konkurencyjność, epidemie i dyplomacja gospodarcza”.
Podczas części jubileuszowej wiceminister Jacek Czerniak wręczył odznaki honorowe „Zasłużony dla rolnictwa” osobom, które wniosły szczególny wkład w rozwój branży. Jubileusz stał się także okazją do podsumowania dotychczasowych działań UPEMI – integracji środowiska producentów, budowania wspólnych standardów jakości oraz promocji polskiej wołowiny i wieprzowiny w kraju i za granicą.
Źródło: MRiRW