Analizując lipcowe ceny sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami tzw. 65%) na rynku UE można powiedzieć, że średnia cena wyniosła 200,4 EUR/100 kg i była o 0,1% wyższa niż w czerwcu i o 4% wyższa niż w lipcu 2012 r. W stosunku do średniej pięcioletniej kurczęta były droższe o 10% podaje FAMMU/FAPA.
Najwyżej w skali mięsiąca lipca podskoczyły ceny w Portugalii (+9%). Polskie kurczęta podrożały o 3% do 152,5
EUR/100 kg, pozostając najtańsze w całej UE (76% średniej unijnej) przed brytyjskimi, litewskimi i bułgarskimi. W dziewięciu państwach członkowskich ceny kurcząt w lipcu obniżyły się, najbardziej na Słowacji (-6%). Najwięcej płacono za kurczęta w Finlandii, Niemczech i Danii (260-270 EUR/100 kg). Według prognoz Komisji Europejskiej w 2013 r. produkcja drobiu w UE-28 wzrośnie wobec 2012 r. jedynie o 1,2% do 12,62 mln ton (w ekwiwalencie tuszy).
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej