Na rynku krajowym cena zakupu świń rzeźnych w zakładach mięsnych monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, jak przed tygodniem, wyniosła średnio 7,23 zł/kg. Była ona o 8% wyższa niż przed miesiącem.
Na rynku unijnym od początku lutego br. notowany jest wzrost cen skupu żywca wieprzowego. W dn. 26.02 – 3.03.2024 r. średnia unijna cena zakupu świń rzeźnych klasy E ukształtowała się na poziomie 213,27 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 1% wyższym niż w poprzednim tygodniu oraz o 6% wyższym niż przed miesiącem.
W Polsce za żywiec wieprzowy tej klasy w walucie euro płacono 219,49 EUR/100 kg, o 3% więcej niż średnio w UE.
Więcej niż w Polsce za żywiec wieprzowy uzyskiwali m.in. dostawcy z Niemiec (229,31 EUR/100 kg), a mniej – m.in. dostawcy z Danii (184,46 EUR/100 kg), Hiszpanii (207,50 EUR/100 kg).
Zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 10,53 zł/kg wobec 10,51 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena półtusz była o 7% wyższa niż miesiąc wcześniej, ale o 12% niższa niż w analogicznym okresie 2023 r.
Źródło: KOWR