W I kwartale br. produkcja drobiu spadÅ‚a o 2,6%. Problemy polityczne i gospodarcze Ukrainy wpÅ‚ywajÄ… negatywnie na krajowy sektor drobiarski. Dewaluacja hrywny i wysokie koszty produkcji zagrażajÄ… dalszemu rozwojowi przemysÅ‚u drobiarskiego – tak uważa ukraiÅ„ski zwiÄ…zek hodowców.
Z zagranicy sprowadzana jest wiÄ™kszość żywca zarodowego, suplementów diety, sprzÄ™tu i leków weterynaryjnych. W ostatnich miesiÄ…cach znacznie obniżyÅ‚a siÄ™ opÅ‚acalność produkcji ukraiÅ„skiego drobiu, co spowodowane jest rosnÄ…cymi cenami pasz i importowanych komponentów produkcji, a także spadkiem siÅ‚y nabywczej mieszkaÅ„ców Ukrainy.
Rynkowe ceny wzrosÅ‚y o 40%, podczas gdy ceny produkcji poszybowaÅ‚y w górÄ™ o 60%. Ciosem w rynek drobiarski jest również utrata rosyjskiego rynku zbytu.
Jako czynniki pozwalajÄ…ce na wyjÅ›cie z kryzysu producenci drobiu wskazujÄ… stabilizacjÄ™ krajowej waluty oraz zwiÄ™kszenie bezcÅ‚owego kontyngentu na eksport drobiu z Ukrainy do krajów UE.
Na podstawie: FAMMU/FAPA