WedÅ‚ug danych Komisji Europejskiej, Å›rednia cena sprzedaży kurczÄ…t brojlerów (tuszki 65%) na rynku UE w styczniu br. wyniosÅ‚a 174,9 EUR/100 kg i byÅ‚a zaledwie o 0,3% wyższa niż w grudniu 2016 r.
i jeszcze o 2,6% niższa niż przed rokiem. Od września ubiegłego roku notowania kurcząt ustabilizowały się na poziomie 174-175 EUR/100 kg. W skali miesiąca kurczęta podrożały w styczniu tylko w sześciu państwach członkowskich UE, w największym stopniu w Hiszpanii (+6%), Belgii (+5%) i Polsce (+4% do 109,5 EUR/100 kg). Polskie notowania stanowiły 63% średniej unijnej i w były
o 5% niższe niż rok temu. W pozostaÅ‚ych krajach unijnych ceny styczniowe nieznacznie obniżyÅ‚y siÄ™ wobec grudnia lub pozostaÅ‚y bez zmian. Najniższe ceny w caÅ‚ym ugrupowaniu obserwuje siÄ™ od kwietnia 2016 r. w Irlandii (97 EUR/100 kg – 56% Å›redniej unijnej). NajwiÄ™cej za kurczÄ™ta pÅ‚acono tradycyjnie w Niemczech (265 EUR/100 kg). W 2016 r. roku ceny kurczÄ…t na rynku unijnym obniżyÅ‚y siÄ™ wobec 2015 r. o 5% z uwagi na spadek cen pasz i wzrost produkcji stymulowany wyższÄ… opÅ‚acalnoÅ›ciÄ….
ŹródÅ‚o: FAMMU/FAPA