Według danych Komisji Europejskiej, średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki 65%) na rynku UE w styczniu br. wyniosła 174,9 EUR/100 kg i była zaledwie o 0,3% wyższa niż w grudniu 2016 r.
i jeszcze o 2,6% niższa niż przed rokiem. Od września ubiegłego roku notowania kurcząt ustabilizowały się na poziomie 174-175 EUR/100 kg. W skali miesiąca kurczęta podrożały w styczniu tylko w sześciu państwach członkowskich UE, w największym stopniu w Hiszpanii (+6%), Belgii (+5%) i Polsce (+4% do 109,5 EUR/100 kg). Polskie notowania stanowiły 63% średniej unijnej i w były
o 5% niższe niż rok temu. W pozostałych krajach unijnych ceny styczniowe nieznacznie obniżyły się wobec grudnia lub pozostały bez zmian. Najniższe ceny w całym ugrupowaniu obserwuje się od kwietnia 2016 r. w Irlandii (97 EUR/100 kg – 56% średniej unijnej). Najwięcej za kurczęta płacono tradycyjnie w Niemczech (265 EUR/100 kg). W 2016 r. roku ceny kurcząt na rynku unijnym obniżyły się wobec 2015 r. o 5% z uwagi na spadek cen pasz i wzrost produkcji stymulowany wyższą opłacalnością.
Źródło: FAMMU/FAPA