Na rynku krajowym w ostetnich tygodniach ceny zakupu świń rzeźnych ulegały niewielkim zmianom. Według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 25–31 marca 2024 r. dostawcy za trzodę chlewną uzyskiwali średnio 7,25 zł/kg, o 1 gr/kg więcej niż w poprzednim tygodniu i o 2 gr/kg więcej niż przed miesiącem. Cena tego żywca była o 16% niższa niż w analogicznym okresie 2023 r.
W ślad za stabilizacją cen żywca w skupie, ceny zbytu mięsa wieprzowego ulegały niewielkim zmianom. Zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe średnio po 10,66 zł/kg wobec 10,67 zł/kg w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena półtusz była o 1% wyższa niż przed miesiącem, ale o 15% niższa niż przed rokiem.
W ostatnim tygodniu marca br. cena zakupu bydła rzeźnego ukształtowała się na poziomie 9,91 zł/kg, o 0,5% niższym niż tydzień wcześniej, ale o 1% wyższym niż przed miesiącem. Żywiec wołowy był o 8% tańszy rok wcześniej.
Kompensowane ćwierćtusze wołowe z buhajków do 2 lat sprzedawano średnio po 20,48 zł/kg, o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 2,5% drożej niż przed miesiącem.
Źródło: KOWR