Åšrednia cena sprzedaży kurczÄ…t brojlerów w pierwszych czterech tygodnia kwietnia wzrosÅ‚a w porównaniu do marca o 0,5% i uplasowaÅ‚a siÄ™ na poziomie 189 EUR/kg – tak wynika z wstÄ™pnych danych Komisji Europejskiej. W skali roku cena spadÅ‚a o 3%, natomiast na tle lat 2010-2014 jest o 1,8% wyższa.
17 paÅ„stw czÅ‚onkowskich odnotowaÅ‚o na swoich rynkach wzrost cen, najwyższe, bo 7% odnotowaÅ‚y WÅ‚ochy. NajwiÄ™kszy spadek cen spoÅ›ród pozostaÅ‚ych dwunastu krajów odnotowaÅ‚a Dania – spadek byÅ‚ na poziomie 8%. Na polskim rynku odnotowano spadek o 4,3%, a cena wyniosÅ‚a 126,6 EUR/kg. Finlandia i Niemcy to kraje, w których tradycyjnie pÅ‚acono najwiÄ™cej: 261-265 EUR/kg.
Sukcesywne spadki cen kurczÄ…t w UE miaÅ‚y miejsce od sierpnia do koÅ„ca 2014 roku. WpÅ‚yw na to miaÅ‚y czynniki sezonowe, niższe ceny pasz oraz wzrost produkcji wskutek coraz wiÄ™kszej opÅ‚acalnoÅ›ci. Od poczÄ…tku roku odnotowuje siÄ™ nieznaczny wzrost, którego dużym wsparciem jest rosnÄ…cy eksport do krajów trzeciego Å›wiata, gÅ‚ównie na rynki afrykaÅ„skie i azjatyckie.
Na podstawie: FAMMU/FAPA