Średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów w pierwszych czterech tygodnia kwietnia wzrosła w porównaniu do marca o 0,5% i uplasowała się na poziomie 189 EUR/kg – tak wynika z wstępnych danych Komisji Europejskiej. W skali roku cena spadła o 3%, natomiast na tle lat 2010-2014 jest o 1,8% wyższa.
17 państw członkowskich odnotowało na swoich rynkach wzrost cen, najwyższe, bo 7% odnotowały Włochy. Największy spadek cen spośród pozostałych dwunastu krajów odnotowała Dania – spadek był na poziomie 8%. Na polskim rynku odnotowano spadek o 4,3%, a cena wyniosła 126,6 EUR/kg. Finlandia i Niemcy to kraje, w których tradycyjnie płacono najwięcej: 261-265 EUR/kg.
Sukcesywne spadki cen kurcząt w UE miały miejsce od sierpnia do końca 2014 roku. Wpływ na to miały czynniki sezonowe, niższe ceny pasz oraz wzrost produkcji wskutek coraz większej opłacalności. Od początku roku odnotowuje się nieznaczny wzrost, którego dużym wsparciem jest rosnący eksport do krajów trzeciego świata, głównie na rynki afrykańskie i azjatyckie.
Na podstawie: FAMMU/FAPA