Unijny komisarz ds. rolnictwa Phil Hogan poinformował o uruchomieniu nowego obserwatorium rynku mięsa w UE, którego celem jest poprawa przejrzystości na rynkach wieprzowiny, wołowiny i cielęciny. Komisja Europejska ma nadzieję, że obserwatorium pomoże przedsiębiorcom lepiej odczytywać sygnały rynkowe i lepiej radzić sobie ze zmiennością na rynkach mięsa. Obserwatorium ma formę strony internetowej z różnymi sekcjami, na której zamieszczane będą regularne i aktualne informacje o cenach, produkcji i handlu oraz analizy krótkoterminowe przygotowywane przez Radę Ekonomiczną reprezentującą sektor mięsny.
Rada będzie spotykała się kilka razy do roku. Pierwsze, otwierające posiedzenie miało miejsce w piątek dn. 15 lipca br. Komisja Europejska zadecydowała o powstaniu obserwatorium rynku mięsa w marcu br., w ślad za podobnym obserwatorium rynku mleka, uruchomionym w kwietniu 2014 r.
Źródło: FAMMU/FAPA